Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
50 ruble 2000
10 ani de la formarea RMN
Înainte
50 ruble 2000 - 10 ani de la formarea RMN - Transnistria 50 ruble 2000 - 10 ani de la formarea RMN - Transnistria
33 mm diametru, 14.35 g, aliaj cupru-nichel,
margine netedă
valoarea nominală 50 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ
statuia ecvestră a generalisimului rus Suvorov din centrul Tiraspolului, deasupra nori de vreme bună, dedesubt G. TIRASPOLI însemnînd O[rașul] Tiraspol, inscripția DESEATI LET OBRAZOVANIIA PMR 1990 - 2000 (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd ZECE ANI DE LA FORMAREA RMN (RMN - Republica Moldovenească [Trans] Nistreană)

Tiraj: 5.000 de piese


Despre generalisimul rus Suvorov

Alexandr Vasilievici Suvorov (1729 - 1880) a fost unul din cei mai mari comandanți militari ruși. În timpul războiului Ruso-Turc dintre 1787 și 1792 a cîștigat lupta de lîngă Rîmnicu Sărat, în care trupele ruse și austriece i-au învins pe turci. Pentru această victorie Suvorov a primit de la țarina Ecaterina a II-a rangul de conte și supranumele Rîmnikski. O statuie a lui Suvorov se găsește și azi în satul Dragosloveni din comuna Dumbrăveni de lîngă Rîmnicu Sărat (este o copie făcută în anul 1959 a statuii ridicate de ruși în anul 1913; statuia originală se află la Izmail, azi în Ucraina). Este considerat fondatorul orașului Tiraspol (în 1792).


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!