Colecționari din toate țările, uniți-vă!
Înapoi
100 ruble 2006
Papilio machaon
Înainte
100 ruble 2006 - Papilio machaon - Transnistria 100 ruble 2006 - Papilio machaon - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2006, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: inscripția MAHAON (cu litere chirilice) și papilio machaon, fluturele și larva sa

Tiraj: 1000 exemplare

Moneda face parte din seria Fauna Transnistriei, care cuprinde următoarele monede de 100 de ruble: pupăza (2003), căprioara (2004), vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus, 2005), fluturele coadă de rîndunică (Papilio machaon, 2006) și rădașca (Lucanus cervus, 2006).

În România fluturele reprezentat pe monedă este prezent în întreaga țară, la toate altitudinile și la toate formele de relief.

Despre fluturele Papilio machaon

Papilio machaon, august 2006, în București, în grădina Patriarhiei

Mahaonul face parte din clasa Insecta, ordinul Lepidoptera (fluturi), familia Papilionidae (fluturi coadă de rîndunică). Menționat într-o carte încă din 1592, a fost botezat Papilio machaon de suedezul Linné (sau Linnaeus) în 1757, în cartea Systema Naturae.

Papilio machaon este un fluture mare, cu anvergura de 5-9 centimetri. Larva trăiește pe umbelifere, îndeosebi pe morcov sălbatic (Daucus carota - pe monedă, larva stă pe un vrej de morcov). La maturitate larva este verde-gălbuie cu dungi transversale negre și cu puncte roșietice.

Masculul este de obicei mai mic decît femela. La noi există două generații pe an, una care zboară în aprilie-mai, alta în iulie-august. Fluturii din generația a doua sînt ceva mai mari.

Aripile anterioare sînt galbene, cu pete și benzi negre. Aripile posterioare au o coadă caracteristică, de la care vine și denumirea populară. Sînt tot galbene cu negru, dar au o pată ruginie cu albastru la baza cozii și o serie de pete albastre pe marginea aripii. Papilio machaon are un zbor rapid. Poate plana cu aripile întinse, foarte elegant.

Despre numele Machaon

Machaon și Podalirius erau fiii zeului Asclepios, fondatorul și patronul medicinei, identificat de romani cu Esculap. Ambii au participat la războiul Troian în tabăra grecilor, fiind cei mai cunoscuți medici ai armatei grecești. Linné a dat numele de Machaon și Podalirius la două specii de fluturi coadă de rîndunică.

Cităm din Homer, Iliada, Cîntul XI, versurile 811-812 și 816-819, traducere în metrul original de George Murnu:

Scoate-mi săgeata din coapsă și spală-mi cu apă-ncropită

Sîngele negru și leacuri pe rană presară-mi, tot bune

[...]

Nu-i chip acum să-mi ajute cei doi mai isteți ai oștirii

Vraci, Podalir și Mahaon, că-mi pare că unul acuma

Zace de rană la corturi și lui chiar îi trebuie meșter

Vindecător, iar celalt dă valului piept pe cîmpie.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!