Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
100 ruble 2005
vulturul Gyps fulvus - fauna Transnistriei
Înainte
vulturul Gyps fulvus - fauna Transnistriei - 100 ruble 2005 - Transnistria vulturul Gyps fulvus - fauna Transnistriei - 100 ruble 2005 - Transnistria
32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2005, sub an 925 reprezentînd titlul argintului
un vultur pleșuv sur așezat pe o stîncă, inscripția BELOGOLOVÎI SIP (în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd VULTUR CU CAP ALB, și GYPS FULVUS, numele științific al speciei

Tiraj: 500 de piese

Moneda face parte din seria Fauna Transnistriei, care cuprinde următoarele monede de 100 de ruble: pupăza (2003), căprioara (2004), vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus, 2005), fluturele coadă de rîndunică (Papilio machaon, 2006) și rădașca (Lucanus cervus, 2006).


Cindva o prezență comună în Lumea Veche, Gyps fulvus este acum doar o prezență ocazională în România, și aceasta doar multumită obiceiurilor sale migratoare.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!