Înapoi
50 lei 2012 - Biserica Măzărache din Chișinău
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2012, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 50 LEI
o veche imagine a bisericii și inscripțiile sec.XVIII și BISERICA MĂZĂRACHE DIN CHIȘINĂU

Data emisiunii: 10 octombrie 2012

Tiraj: 1000 de monede


Moneda face parte din seria Locașuri sfinte, care mai cuprinde o monedă de 50 de lei din 2010 - biserica Buna Vestire din Chișinău - 200 de ani.

Despre biserica Măzărache (Mazarache, Măzărachi, Mazaraki)

Biserica Mazarache a fost construită în anul 1752 de negustorul și boierul ieșean Vasile Măzărachi sau Mazarache [2], nu departe de rîu Bîc, pe malul drept al acestuia. Numele de boier pămîntean pare derivat din cuvîntul „mazăre”, la care s-a adăugat extensia grecizant㠄achi”. Boierul Mazarachi a cumpărat pămînt la Chișinău, și se știe din documente din anii 1739 și 1741 că a fost pîrcălab al tîrgușorului. Colina pe care se află biserica a preluat de asemenea numele boierului.

În prima atestare certă, din februarie 1789, biserica avea hramul Sfinților Ioachim și Ana. La 1812 arhitectura a fost modificată cu ocazia unor reparații, și biserica si-a pierdut turla de deasupra naosului. De asemenea, tot atunci a căpătat un nou hram - Nașterea Maicii Domnului.

În anul 1838 biserica este modificată din nou, adăugîndu-se contraforți pentru susținerea perețiilor exteriori. Ceva mai tîrziu biserica a căpătat și un pridvor.

În anul 1960 biserica a fost cedată comunității ortodoxe ruse de rit vechi, ocazie cu care hramul i s-a schimbat din nou - Acoperămîntul Maicii Domnului [1]. Spre sfîrșitul secolului trecut aspectul construcției este sensibil modificat prin ridicarea unor pridvoare laterale care să permită accesul separat al bărbaților și femeilor în biserică (obicei al credincioșilor bisericii de rit vechi). Acest rit este deosebit de sever cu propriii membri, dar și cu membrii altor confesiuni sau cu vizitatorii care ar dori să vadă biserica, ce este un important monument istoric - cea mai veche clădire de piatră a orașului.

Imaginea bisericii dinaintea acestor modificărilor recente, care i-au corupt desigur din valoarea istorică, poate fi văzută pe o marcă poștală emisă in 1996 de Poșta Moldovei.

Biserica mai este reprezentată pe moneda de 100 de lei din 2011 - orașul Chișinău - 575 de ani de la prima atestare documentară.

Bibliografie:

1. ***, Centrul istoric al Chișinăului, decembrie 2011.

2. ***, Vasile Măzărachi, Wikipedia, ianuarie 2012.


Înapoi la pagina de selecție!