Înapoi
șiling (șalău) - Eustratie Dabija
Înainte
13x16 mm, 0.4 g, aramă
Avers În cerc perlat interior domnitorul cu capul gol și purtînd barbă, gonind călare către stînga privitorului (dreapta heraldică însă, adică proprie monedei), sub cal capul de bour moldovenesc; între cele două cercuri perlate coroană și legenda:
IOHAN[ISTRAT DORV].V:

Revers Siglă formată din litera delta în interiorul literei C, patru globule; între cele două cercuri liniare coroană și legenda:


[SOLIDV]S GIVI MD·18:

Această monedă medievală moldovenească face parte din colecția domnului Bogdan Costin, specialist în monede medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins. Este o piesă foarte interesantă și deoarece permite să se observe stelele existente pe matriță între monede alăturate, pe o matriță care ștanța mai multe simultan. Acest tip de monedă este menționat la cota 842b în Monede și bancnote românești, ori cel puțin unul extrem de asemănător.

Eustratie Dabija a domnit între 1661 (după 19 septembrie) și 1665. A murit pe 11 septembrie 1665 („Și neplinindu bine 4 ani a domniei lui, fiindu și om bătrîn, au plătit și el datoria cè de opștie, de-au muritu.”, după cum zice cronicarul). Cu el s-a pristăvit și monetăria medievală românească, Istrate Dabija, după cum era numit mai puțin formal, fiind ultimul domnitor român care a bătut monedă proprie.

Letopisețul lui Ion Neculce începe cu „domnia Dabijii-Vodă”. De aici aflăm c㠄Acest domnu avè obicei, cînd șidè la masă și vidè niscaiva oameni săraci dvorind prin ogradă, învăța de lua cîte doao, trii blide de bucate din masa lui și le trimetè acelor oameni acolo în ogradă, de mînca acei oameni. [...] Așișdere el bè vin mai mult din oală roșie decît din păhar de cristal, dzicînd că-i mai dulce vinul din oală decît din păhar.”

Eustratie Dabija a reînființat bănăria de la Suceava, emisiunile monetare începînd în anul 1662 și continuînd, după unele surse, pînă prin 1680. În timpul domniei sale s-au bătut șilingi de aramă, numiți popular șalăi iar în limba latină solidi (la singular solidus). Din păcate, trebuie spus, șilingii lui Eustratie Dabija aduc izbitor de mult ca design cu șilingii polonezi contemporani ai lui Ioan al II-lea Cazimir. În monetărie s-au mai bătut falsuri ale mai multor monede europene.

În Cronica racovițeană, atribuită lui Nicolae Muste, citim despre acești șilingi: "Era bănărie în Cetatea Sucevei, care era de la Dabija-vodă, și făcea șalăi de aramă, cari numai aici, în țară, îmblau, 4 șalăi la un banu bunu".


Eminescu însuși a fost impresionat de personalitatea voievodului, cel mai mult, se pare, de înclinarea acestuia către vinurile dulci ale Moldovei. Iată spre lămurire cîteva versuri din poezia „Umbra lui Istrate Dabija-Voievod”:

-Măria voastră-nsetoșează
De sînge negru și hain?
El capu-și clatină, oftează:
De vin, copilul meu, de vin.

Cînd eram vodă la Moldova
Hălăduiam pe la Cotnari
Vierii toți îmi știau slova
Ș-aveam și grivne-n buzunar.
Pe vinul greu ca untdelemnul
Am dat mulți galbeni venetici:
Aici lipsește tot îndemnul.
În lume mult, nimic aici.

Cam atît despre Istrate Dabija.


Înapoi la pagina de selecție!