Monedă dacică, imitație a unei drahme macedonene din timpul regelui Filip al II-lea
Acasă
drahmă dacică tip Adîncata - Mănăstire
Înainte
drahmă dacică tip Adîncata
23 mm diametru, 8.645 g, argint
Chipul lui Zeus
Cal și călăreț

Moneda a fost bătută undeva la sfîrșitul secolului II - începutul secolului I înaintea erei noastre. Este un tip reprezentativ, numit Adîncata (fiind descris după monedele din tezaurul de la Adîncata). Monede de acest tip au fost găsite în special în partea de vest a Munteniei și în cea de est a Olteniei.

Imită și simplifică mult tetradrahmele regelui Filip al II-lea al Macedoniei, care purtau pe o față chipul lui Zeus, cu barbă și încununat cu lauri, iar pe cealaltă față un călăreț și legenda Filippou (cu litere grecești). Filip al II-lea a domit între anii 359 și 336 î.e.n., fiind tatăl lui Alexandru al III-lea cel Mare (Alexandru Macedon).

Deși redă lacunar originalul macedonean, totuși simplificarea dacică denotă o creativitate aparte și o putere de abstractizare spectaculoasă în felul ei.

Monedele macedonene au fost folosite pe scară largă în Iliria, Dacia, Tracia, precum și în Asia Mică, fiind imitate nu numai de daci ci și de alte popoare. Datorită procedeului tehnic de batere multe din drahmele dacice au formă convex-concavă, formă numită schifată (sau scyphată, de la cuvîntul grecesc skyphos, care înseamnă ceașcă).

Pe imitația dacică legenda lipsește cu desăvîrșire, pentru reproducerea desenului folosindu-se din belșug linii și globule. Nicolae Iorga (Istoria românilor, Strămoșii înainte de romani), scrie despre imitațiile dacice ale tetradrahmelor macedonene: „...neîndemînateci tehnicieni locali dădeau monedele corogite în care abia se mai deosebește chipul lui Zeus și calul ...”.

Piesa este considerată a fi didrahmă, din cauza masei scăzute. Moneda originală emisă de regele macedonean Filip al II-lea era mai grea, fiind tetradrahmă.

Originale ale pieselor macedonene imitate de daci pot fi văzute pe site-ul Wildwinds, tetradrahme ale lui Filip al II-lea găsindu-se pe pagina Ancient Coinage of Macedonia, Kings, Philip II. Imitații ale acelorași tetradrahme macedonene, dar bătute de triburi celtice din Dacia, pot fi văzute pe pagina Browsing Celtic Coins in the WildWinds Databank


Imaginile drahmei dacice de argint de deasupra sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin deosebita amabilitate a domnului Adrian Popovici.


Înapoi la pagina de selecție!