Monedă dacică tip Inotești - Răcoasa
Înapoi
monedă dacică tip Inotești - Răcoasa
Înainte
monedă dacică tip Inotești - Răcoasa
25x27 mm, 6 g, bilon
Chipul lui Zeus
Cal și călăreț

Moneda a fost bătută undeva în secolele II - I înaintea erei noastre, în sudul Moldovei. Este un tip reprezentativ, numit Inotești - Răcoasa.

Imită și simplifică mult tetradrahmele regelui Filip al II-lea al Macedoniei, care purtau pe o față chipul lui Zeus, cu barbă și încununat cu lauri, iar pe cealaltă față un călăreț și legenda Filippou (cu litere grecești). Filip al II-lea a domit între anii 359 și 336 î.e.n., fiind tatăl lui Alexandru al III-lea cel Mare (Alexandru Macedon).

Deși redă lacunar originalul macedonean, totuși simplificarea dacică denotă o creativitate aparte și o putere de abstractizare spectaculoasă în felul ei. Monedele macedonene au fost folosite pe scară largă în Iliria, Dacia, Tracia, precum și în Asia Mică, fiind imitate nu numai de daci ci și de alte popoare.

Nicolae Iorga (Istoria românilor, Strămoșii înainte de romani), scrie despre imitațiile dacice ale tetradrahmelor macedonene: „...neîndemînateci tehnicieni locali dădeau monedele corogite în care abia se mai deosebește chipul lui Zeus și calul ...”.

Originale ale pieselor macedonene imitate de daci pot fi văzute pe site-ul Wildwinds, tetradrahme ale lui Filip al II-lea găsindu-se pe pagina Ancient Coinage of Macedonia, Kings, Philip II. Imitații ale acelorași tetradrahme macedonene, dar bătute de triburi celtice din Dacia, pot fi văzute pe pagina Browsing Celtic Coins in the WildWinds Databank


Imaginile drahmei dacice de argint de deasupra sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin deosebita amabilitate a domnului Adrian Popovici.


Înapoi la pagina de selecție!