Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
monedă bătută la Histria
Înainte
monedă bătută la Histria - revers monedă bătută la Histria - avers
? mm diametru, ? g, bronz
Revers: simbol maritim grecesc: vultur pe delfin;
legenda IΣTPIH (ISTRIE) și sigla A sub delfin
Avers: capul laureat al zeului Apolo spre dreapta, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda nu este descrisă nici în catalogul Moushmov și nici în AMNG (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Moneda a fost bătută probabil prin secolele IV-III înaintea erei noastre. Identificarea chipului de pe avers cu Apolo nu ne pare foarte sigură - impresia generală a efigiei este cea a unui chip mai degrabă feminin.

Despre zeul Apolo

Apolo (Apollon, Apollo sau Phoibos, Phoebus) era zeul artelor (era protectorul celor nouă muze) și luminii, fiind fiul lui Zeus și al zeiței Leto, frate al zeiței Artemis (Diana la romani).

A ucis la Delfi (Delphoi) șarpele uriaș Python (Piton) și a întemeiat aici oracolul său, cel mai important oracol al Greciei. La Delfi preoteasa Pitia (Pythia) transmitea credincioșilor răspunsurile lui Apolo la întrebările lor.

Lui Apolo i-a plăcut de nimfa Dafne. Pentru a scăpa de zeu, Dafne a cerut ajutorul tatălui său, zeul-rîu Peneu, care a transformat-o într-un dafin. Apolo și-a împodobit lira și pletele cu frunze de laur și a hotărît ca pe viitor cei ce înving în lupte să fie încununați cu laur.

Romanii i-au închinat jocurile apolinare, iar împăratul Augustus îl considera protectorul său personal.

Apolo era considerat idealul frumuseții masculine.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!