Monedă antică bătută de orașul Tomis sub Gordian al III-lea
Înapoi
4 ași - Gordian III - Tomis
Înainte
4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis în timpul împăratului Gordian al III-lea - avers 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis în timpul împăratului Gordian al III-lea - revers
26.5 mm diametru, 3 mm grosime, 11.1 g, bronz
Avers: Gordian al III-lea laureat spre dreapta, bust drapat, legenda AVT K M ANT ΓOPΔIANOC AVΓ, cerc perlat exterior
Revers: zeița Tyche încoronată, șezînd pe tron și privind spre dreapta, ținînd în mîna stîngă cornul abundenței și în mîna dreaptă cîrma, valoare monetară D (Δ), legenda MHTPOΠON TOV TOME ΩC (ultimele două litere ale legendei sînt în exergă), cerc perlat exterior

Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Pare a fi făcută din oricalc, aliaj între cupru și zinc (alamă). E posibil să fie un fals executat prin turnare. Moneda corespunde descrierii de la poziția 2256 din catalogul Moushmov.

Despre valoarea nominală a monedei

Pe piesă apare și valoarea nominală, sub forma literei Δ , plasată în cîmpul din stînga zeiței Tyche. Litera Δ fiind a patra literă din alfabetul grecesc, are valoarea 4, deci moneda valora 4 ași. Asul este numit pe grecește assarion, la plural assaria. Denumirea assarion este folosită pentru valoarea unor monede de bronz bătute de numeroase orașe grecești din vestul și din nordul Mării Negre (Tomis, Callatis, Chersones, Tyras, Olbia dar și numeroase altele). Aici s-au bătut monede de 1, 2, 3, 4 și 5 ași, purtînd ca semn al valorii literele Α, Β, Γ, Δ și Ε. Se pare că au fost emise și monede cu valori intermediare.

Trebuie observat că valoarea nominală apare pe foarte puține monede antice. Ca urmare, referirea la o anume monedă făcută din metal comun se face de obicei prin literele AE (AE reprezintă prescurtarea de la cuvîntul latin aes, termen generic folosit pentru aramă sau bronz) urmate de indicarea diametrului. Moneda prezentată pe această pagină este AE 26, dar și 4 ași (assaria).

E greu de spus cam ce valoare avea în circulație o astfel de monedă. Un assarion valora 1/12 dintr-o drahmă de argint, adică era egal cu un hemiobol. O drahmă valorînd cam trei sferturi dintr-un denar, rezultă că un denar roman era egal cu 16 assaria, cel puțin nominal. În decursul anilor denarul roman s-a devalorizat continuu, iar sub Septimius Severus au apărut primele inscripții cu prețurile maximale și cu amenințări la adresa celor ce schimbă bani la bursa neagră. Niels Hannestad, în Monumente publice ale artei romane, București, 1989, arată într-o notă de subsol că în anii 209/211 un decret de la Mylasa, în Caria, interzicea persoanelor neautorizate schimbul monedelor locale cu cele imperiale. Deci valoarea de piață a acestor monede locale era mai mică decît cea nominală.

Despre legendele de pe fețele monedei

În legendă MHTPO (prescurtare de la MHTPOΠOΛEOC) arată că orașul era metropolă, capitală a Confederației orașelor pontice; probabil că o bună traducere a legendei MHTPO ΠONTOV TOMEΩC ar fi Tomis, metropola Pontului sau poate [monedă] a Tomisului, metropola Pontului.

Legenda care însoțește chipul împăratului Gordian al III-lea este AVT K M ANT ΓOPΔIANOC AVΓ, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine IMP[ERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] ANT[ONIUS] GORDIANUS AUG[USTUS]. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. CAESAR a fost redat prin KAISAR. Augustus a fost la început un epitet conferit de Senat primului împărat, Octavianus (în 27 î.e.n), mai apoi a devenit un titlu, purtat de toți împărații romani, cu excepția lui Vitelius. Însemnînd "slăvit printr-o înălțare divină", titlul avea o mare încărcătură religioasă, purtătorul lui emanînd autoritate divină.

Despre adînciturile de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare. Îndeobște se crede că blancul folosit pentru baterea unei astfel de piese era obținut prin turnare. Fețele erau curățate de oxizii și zgura depuse în timpul procesului de solidificare și de răcire a metalului cu o sculă care avea nevoie de o adîncitură în care să se rotească. Astfel de adîncituri se mai întîlnesc pe monedele seleucide și ptolemaice.

Despre zeița Tyche

Tyche (Fortuna la romani) era zeița destinului capricios și arbitrar. Era fiica titanului Ocean și a titanidei Tetis. Era adorată adesea de comunitățile orășenești, ca urmare era reprezentată purtînd coroană de zid (murală). Pe monede este reprezentată așezată sau în picioare, avînd ca atribute cornul abundenței (simbol grecesc împrumutat și de romani), roata - ca simbol al nestatorniciei, sfera globului - simbol a universalității, cîrma sau prova (acestea din urmă simboluri de origine romană). Pe moneda prezentată pe această pagină Tyche ține în mîini cornul abundenței și cîrma.

Despre împăratul Gordian al III-lea

Gordianus III - Marcus Antonius Gordianus (225 - 244) a fost împărat între 238 și 244.

Răscoala din 238 împotriva lui Maximinus Thrax a ridicat ca împărați pe Gordian I și pe fiul acestuia, Gordian II. Guvernatorul Numidiei, Capellianus, cu Leg. III Augusta, i-a lichidat pe cei doi Gordianus. Impărați au ajuns Pupienus și Balbinus, proclamați Augusti, iar Gordian al III-lea, nepot al lui Gordian I, a ajuns Caesar. În iulie 238 Gordianus III este proclamat Augustus, în urma asasinării celor doi Augusti.

S-a căsătorit cu Furia Sabina Tranquillina, care apare și ea pe monedele pontice.

În 244 Gordian III este ucis de prefectul pretoriului, Filip Arabul, care îi ia locul ca împărat.


Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!