Monedă antică bătută de orașul Tomis sub Filip al II-lea
Înapoi
4.5 ași - Filip al II-lea și zeul Serapis / zeița Artemis - Tomis
Acasă
4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis, cu chipul împăratului Filip al II-lea / Homonoia 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis, cu chipul împăratului Filip al II-lea / Homonoia
25 mm diametru, 10.1 g, bronz
Avers: Filip II spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda MIOVΛΦIΛIΠΠOCKAICAP, cerc perlat exterior
Revers: Homonoia spre stînga, purtînd chiton și himation, cu pateră în mîna dreaptă întinsă și cu cornul abundenței în mîna dreaptă, în cîmp cifra 4 (litera grecească Δ, marcînd valoarea de 4 assaria), legenda MHTPOΠΠONT OVTOMEΩC, cerc perlat exterior

Moneda antică de pe pagină apare pe site prin amabilitatea domnului Răzvan Dobrin. Moneda corespunde descrierii de la poziția 2316 din catalogul Moushmov, și corespunde descrierii de la poziția 3619 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre inscripțiile de pe monedă

Legenda care însoțește bustul împăratului Filip al II-lea este M IOVΛ ΦIΛIΠΠOC KAICAP, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine MARCUS IULIUS FILIPPUS CAESAR.

În legenda de pe revers MHTPOΠ (prescurtare de la MHTPOΠOΛEOC) arată că orașul era metropolă, capitală a Confederației orașelor pontice; probabil că o bună traducere a legendei MHTPOΠ ΠONTOY TOMEΩC ar fi Tomis, metropola Pontului.

Există trei ligaturi în scrierea legendelor: AP din KAICAP, ON din ΠONT și ΩC din TOMEΩC.

Despre Filip al II-lea (237 - 249)

Marcus Iulius Philippus Severus s-a născut în anul 238. A fost ridicat la rangul de cezar - moștenitor desemnat al tronului - în anul 244. În anul 247 a căpătat rangul de augustus. După ce tatăl său, împăratul Filip Arabul, a fost învins de Traianus Decius, micul Filip a fost asasinat.

Despre Homonoia

Homonoia (Concordia la romani) era personificarea ordinei, unanimității, armoniei, concordiei și unității. Grecii antici apreciau în mod deosebit absența tensiunilor și unitatea de gîndire și de acțiune a cetățenilor orașelor lor.


Înapoi la pagina de selecție!