Monedă antică bătută de orașul Tomis sub Gordian al III-lea
Înapoi
4.5 ași - Filip al II-lea și zeul Serapis / zeița Artemis - Tomis
Acasă
4.5 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis, cu chipul împăratului Filip al II-lea și al zeului Serapis / zeița Artemis
28 mm diametru, 13.49 g, bronz
Avers: Filip II spre dreapta, bust cuirasat și drapat, Serapis purtînd kalathos, bust drapat spre stînga - cele două busturi sînt așezate față în față - legenda MAP IOVΛIOC [ΦIΛIΠΠOC KAICAP], cerc perlat exterior
Revers: Artemis mergînd spre dreapta, purtînd tunică largă dublă și cizme, cu arcul în mîna stîngă întinsă și cu dreapta scoțînd o săgeată din tolbă, cu un ogar sărind spre dreapta la picioare, legenda [MHTPO] ΠON T OVTOMEΩC, cerc perlat exterior

Moneda antică de pe pagină apare pe site prin amabilitatea domnului Pavlos S. Pavlou. Moneda nu este descrisă nici în catalogul Moushmov și nici în AMNG I. În AMNG toate piesele cu Filip al II-lea și cu Serapis sînt considerate a fi de 4.5 asaria.

Despre legenda aversului monedei

Legenda care însoțește busturile împăratului Filip al II-lea și al zeului Serapis este MAP IOVΛIOC [ΦIΛIΠΠOC KAICAP], reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine MARCUS IULIUS FILIPPUS CAESAR.

Despre Filip al II-lea (237 - 249)

Marcus Iulius Philippus Severus s-a născut în anul 238. A fost ridicat la rangul de cezar - moștenitor desemnat al tronului - în anul 244. În anul 247 a căpătat rangul de augustus. După ce tatăl său, împăratul Filip Arabul, a fost învins de Traianus Decius, micul Filip a fost asasinat.

Despre Serapis

Serapis sau Sarapis a fost un zeu greco-egiptean, asemănător cu Hades. Cultul său era răspîndit în special în partea răsăriteană a Imperiului Roman. Pe monede Serapis poartă adesea kalathos - o pălărie înaltă de forma unui coș pentru cereale, simbolizînd prosperitatea.

Despre Artemis

Artemis (Diana la romani) era fiica lui Zeus, fiind soră cu Apolo. Ca zeiță a vînătorii, este adesea reprezentată cu arc și săgeți. Apare în legendele lui Acteon, Adonis și Orion. Cultul său era răspîndit în întreaga lume grecească, dar templul zeiței din Efes este cel mai impozant și mai cunoscut.


Înapoi la pagina de selecție!