Monedă antică bătută de orașul Tomis
Înapoi
3 assaria - Plautilla / Poseidon
Înainte
Plautilla / Poseidon - 3 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - avers Plautilla / Poseidon - 3 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - revers
22 mm diametru, 7.3 g, bronz
Avers: Plautilla, bust spre dreapta, legenda [Φ]OVΛ ΠΛAVTIΛΛA CEB
Revers: Poseidon spre dreapta, cu piciorul stîng pe o stîncă și cu hlamida așezată pe pulpă, cu tridentul în mîna dreaptă și cu un delfin în mîna stîngă, în cîmp valoarea nominală Γ (Γ =3), legenda [M]HTP ΠONT [T]OMEΩC

Imaginile acestei monede antice bătute la Tomis apar pe site prin amabila contribuție a domnului Răzvan Dobrin. Moneda este descrisă la poziția 1992 în catalogul Moushmov și corespunde descrierii de la poziția 2957 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre legenda de pe avers

Legenda care însoțește chipul împărătesei Plautilla, ΦOVΛ ΠΛAVTIΛΛA CEB, reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine FUL(via) PLAUTILLA AUG(usta).

Despre împărăteasa Plautilla

Publia Fulvia Plautilla s-a căsătorit cu Caracalla (188 - 217), fiul împăratului Septimius Severus și al împărătesei Iulia Domna, în anul 202. Era fiica lui Gaius Fulvius Plautianus, comandantul gărzilor pretoriene și prieten al lui Septimius Severus. Exilată în anul 205, Plautilla a fost executată în anul 212.

Despre Poseidon

Poseidon (Neptun la romani) era zeul mărilor, frate a lui Zeus. Soția sa era nimfa Amfitrita. Alături de Apolo, Poseidon a fost trimis de Zeus să construiască zidurile Troiei. Tridentul era arma preferată a lui Poseidon. Izbind cu tridentul în pămînt Poseidon putea crea izvoare, sau putea provoca cutremure devastatoare.


Înapoi la pagina de selecție!