Monedă antică bătută de orașul Tomis
Înapoi
4 assaria - Caracalla / templu
Înainte
Caracalla / templu - 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - avers Caracalla / templu - 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - revers
26 mm diametru, 10-11 g, bronz
Avers: Caracalla purtînd coroană radiată, cap spre dreapta, legenda AV K M AVP ANTΩNINOC
Revers: templu cu patru coloane spiralate (tetrastil) cu zeitate spre stînga (probabil Dionysos), cu un vas în mîna dreaptă și cu un sceptru lung în mîna stîngă, în mijlocul frontonului este trecută valoarea nominală D (Δ = 4), legenda MHTPOΠ ΠONT[OV] TOM[EΩC]

Imaginile acestei monede antice bătute la Tomis apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda este descrisă la poziția 1978 în catalogul Moushmov și corespunde descrierii de la poziția 2920 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.

Despre legenda de pe avers

Legenda care însoțește chipul împăratului Caracalla, AV K M AVP ANTΩNINOC, reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IMP(erator) M(arcus) AVR(elius) ANTONINVS. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AV. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre împăratul Caracalla

Caracalla (188 - 217) a fost fiul împăratului Septimius Severus și al împărătesei Iulia Domna. Numele Caracalla este de fapt porecla sub care împăratul a fost numit de istorici, pentru a-l putea deosebi de Elagabal (care fusese proclamat împărat sub același nume oficial). Porecla vine, se pare, de la numele unui model de pelerină sau de manta folosit de locuitorii din Galia. Caracalla purta o astfel de manta atunci cînd stătea cu soldații în campanie militară.

La naștere Caracalla a fost botezat Septimius Bassianus, după numele tatălui și după cel al bunicului său după mamă. În anul 196 Septimius Severus și-a proclamat fiul Caesar, cu această ocazie schimbîndu-i numele în Marcus Aurelius Antoninus. Măsura era una politică: noul nume arăta existența unei relații de rudenie (inexistente în realitate) cu împărații din dinastia Antoninilor. În anul 198 a primit titlul de Augustus, domnind alături de tatăl său pînă în 211. În 211 și 212 a domnit împreună cu fratele său Geta, pe care l-a asasinat.

Caracalla a lăsat administrația statului roman în mîinile mamei sale, împărăteasa Iulia Domna.

Împăratul Caracalla a fost ucis în anul 217 de un centurion din garda sa personală, instigat de Macrinus, prefect al pretoriului.


Înapoi la pagina de selecție!