Monedă medievală muntenească - șiling - Mihnea al III-lea (Radu Mihail)
Înapoi
șiling - Mihnea al III-lea
Înainte
șiling - Mihnea al III-lea (Radu Mihail) șiling - Mihnea al III-lea (Radu Mihail)
~16 mm diametru, ~0.6 g, AE
Avers în cercul perlat interior bustul voievodului spre dreapta, cu coroană pe cap, cu mîna stîngă pe mînerul sabiei și cu dreapta ținînd un sceptru cu capătul în formă de floare de crin; de-o parte și de alta anul 16 58; cerc perlat exterior
Legendă: +IO MICHAEL·RAD DG VL·TR·PR
Revers în cerc perlat interior, acvilă bicefală încoronată; cerc perlat exterior, în afara acestuia stele cu șase raze și o parte din altă monedă
Legendă: +SI[DEVS NOBISCVM]·OVISCON·NO
șiling - Mihnea al III-lea (Radu Mihail) șiling - Mihnea al III-lea (Radu Mihail)
anul 16 58 scris altfel

Imaginile acestor monede medievale muntenești apar pe site grație amabilității domnului Sarviro.

Cel mai probabil monedele lui Mihnea al III-lea au fost bătute în Transilvania.

Despre legenda latină a monedei

Legenda aversului este IO[AN] MICHAEL RAD[V] D[EO] G[RATIA] V[A]L[ACHIAE] TR[ANSALPINAE] PR[INCEPS].

Legenda reversului este SI DEUS NOBISCUM OVIS CON[TRA] NO[S], fiind scris OVIS în loc de QVIS. Legenda a apărut în anul 1577 pe monede emise de Ioan Sigismund (nr. 112 în monografia Monede și bancnote românești, piesă de aur de 10 ducați), fiind un citat din Epistola către romani a sfîntului apostol Pavel, VIII, 31. Textul este tradus prin: Dacă Dumnezeu e pentru noi, cine este împotriva noastră?

E interesand de observat că acest fragment de verset a fost folosit ca motto neoficial în secolul al XVII-lea în Polonia.

Despre Mihnea al III-lea

Mihail Radu (Mihnea al III-lea) a domnit în Muntenia între martie 1658 și noiembrie 1659. A reprimat dur opoziția boierilor și, în alianță cu principele transilvănean Gheorghe Rákóczi al II-lea, a luptat contra turcilor. Silit de turci să se retragă în Transilvania, a murit în aprilie 1660 la Satu-Mare.


Înapoi la pagina de selecție!