Monede medievale românești - Țara Românească
Înapoi
ducat muntean - Mircea cel Bătrîn
Înainte
  Ducat muntean de la Mircea cel Bătrîn - avers si revers                         (cu legendă slavă)
diametru ~14 mm, ~0.3 g, argint
Avers Stema valahă - vultur pe coif de cavaler, în dreapta sigla K


Legendă chirilică: +Iω MP[..]__BOIBOD
Cerc liniar exterior
Revers Stemă a Basarabilor(?): scut despicat în două cîmpuri pe verticală; patru bare orizontale în cîmpul întîi, sigla K (posibil siglă de monetărie) în cîmpul al doilea. În centrul scutului o globulă.
Legendă chirilică: +Iω MP[...] BOIBODA
Cerc liniar exterior
  Ducat muntean de la Mircea cel Bătrîn - avers si revers                         (cu legendă slavă)
diametru ~14 mm, ~0.3 g, argint
Avers Stema valahă - vultur pe coif de cavaler, în dreapta sigla P (litera slavonă R)


Legendă chirilică: +Iω MP[..]__BOEB
Cerc perlat exterior
Revers Stemă a Basarabilor(?): scut despicat în două cîmpuri pe verticală; patru bare orizontale în cîmpul întîi, fără siglă în cîmpul al doilea (sau cu sigla ștearsă). În centrul scutului o globulă.
Legendă chirilică: +Iω MP[...] BOEBθ
Cerc perlat exterior

Aceste monede medievale muntenești fac parte din colecția domnului Dan Lange, prieten al monedelor medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins.

Monedele au fost bătute de Mircea cel Bătrîn, cel mai important și mai glorios dintre domnii Țării Românești. A domnit între 1386 și 1418.

Ca tip aceste monede sînt cunoscute de numismatica românească sub numele de ducați munteni, corespunzînd sistemului de ducați bătuți la Veneția în 1202. În ce privește gravura în sine (avers - revers), monedele corespund tipului comun de ducat muntean, tip întîlnit practic în toate emisiunile domnilor munteni, de la Vlaicu I (1364 - 1377) la Basarab (cel Bătrîn) Laiotă (1473 - 1477, cu multe întreruperi).

Legendele de pe monedele lui Mircea cel Bătrîn au fost scrise fie cu caractere chirilice, fie cu caractere latine. Acestea folosesc caractere chirilice. Se intenționase cel mai probabil ca legendele celor două piese, deși diferite, să fie Iω MIRCEA VOEVODA.

În cazul lui Mircea, dar și a altor voievozi, există multe variante de monede, diferențele datorîndu-se variației literelor din legendă, setului de caractere cărora literele aparțin, însemnelor de monetărie (de obicei prezente atît pe avers cît și pe revers, în mod normal diferite) și, desigur, greșelilor de scriere. La o analiză, chiar superficială, a monedelor muntenești, apare firesc bănuiala că machetatorii erau cel mai adesea analfabeți. Acest fapt a condus la mărirea consistentă a numărului de variante de monede.

Biblia numismaticii românești, Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1977), prezintă moneda din prima imagine la cota 170.

Dacă aveți monede medievale românești ale căror imagini merită să apară pe Romanian coins, nu ezitați să ne contactați.


Înapoi la pagina de selecție!