Monede medievale românești - Țara Românească
Înapoi
ducat muntean - Mircea cel Bătrîn
Înainte
  Ducat muntean de la Mircea cel Bătrîn - avers si revers                         (cu legendă slavă)
diametru ~14 mm, ~0.3 g, argint
Avers Stema valahă - vultur pe coif de cavaler, în dreapta sigla M


Legendă chirilică: +Iω M[..]__θEO
Cerc perlat exterior
Revers Stemă a Basarabilor(?): scut despicat în două cîmpuri pe verticală; patru bare orizontale în cîmpul întîi, sigla X în cîmpul al doilea (litera grecească hi). În centrul scutului o globulă.
Legendă chirilică: +Iω M[...] θEO
Cerc perlat interior și exterior

Această monedă medievală muntenească face parte din colecția domnului Dan Lange, prieten al monedelor medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins.

Moneda a fost bătută de Mircea cel Bătrîn, cel mai important și mai glorios dintre domnii Țării Românești. A domnit între 1386 și 1418.

Ca tip această monedă e cunoscută de numismatica românească sub numele de ducat muntean, corespunzînd sistemului de ducați bătuți la Veneția în 1202. În ce privește gravura în sine (avers - revers), moneda corespunde tipului comun de ducat muntean, tip întîlnit practic în toate emisiunile domnilor munteni, de la Vlaicu I (1364 - 1377) la Basarab (cel Bătrîn) Laiotă (1473 - 1477, cu multe întreruperi).

Legendele de pe monedele lui Mircea cel Bătrîn au fost scrise fie cu caractere chirilice, fie cu caractere latine. Acestea folosesc caractere chirilice.

În cazul lui Mircea, dar și a altor voievozi, există multe variante de monede, diferențele datorîndu-se variației literelor din legendă, setului de caractere cărora literele aparțin, însemnelor de monetărie (de obicei prezente atît pe avers cît și pe revers, în mod normal diferite) și, desigur, greșelilor de scriere. La o analiză, chiar superficială, a monedelor muntenești, apare firesc bănuiala că machetatorii erau cel mai adesea analfabeți. Acest fapt a condus la mărirea consistentă a numărului de variante de monede.

Dacă aveți monede medievale românești ale căror imagini merită să apară pe Romanian coins, nu ezitați să ne contactați.


Înapoi la pagina de selecție!