Monede medievale românești - Țara Românească
Înapoi
ducat muntean - Mircea cel Bătrîn
Înainte
Ducat muntean de la Mircea cel Bătrîn Ducat muntean de la Mircea cel Bătrîn
diametru ~14 mm, ~0.3 g, argint
Avers Stema valahă - acvilă cu capul spre spate, așezată pe un coif de cavaler, scut înclinat, despicat în două cîmpuri pe verticală, cu patru fascii în cîmpul unu
Legendă: +Iω MI[..]B
Cerc perlat exterior
Revers Mircea cel Bătrîn în picioare, purtînd coroană și mantie, cu un glob crucifer în mîna stîngă și cu o suliță (amplasată oblic) în mîna dreaptă

Legendă: +Iω MIP[...]B
Cerc perlat exterior

Imaginile de mai sus apar pe site grație îngăduinței unui numismat ce a dorit să rămînă anonim.

Despre monedă

Moneda a fost bătută de Mircea cel Bătrîn, cel mai important și mai glorios dintre domnii Țării Românești. A domnit între 1386 și 1418. Pe această monedă voievodul este reprezentat în stilul în care erau gravate imaginile împăraților pe monedele bizantine.

Ca tip această monedă e cunoscută de numismatica românească sub numele de ducat muntean, corespunzînd sistemului de ducați bătuți la Veneția în 1202.

Legendele de pe monedele lui Mircea cel Bătrîn au fost scrise fie cu caractere chirilice, fie cu caractere latine. Acestea folosesc caractere chirilice.

În cazul lui Mircea, dar și a altor voievozi, există multe variante de monede, diferențele datorîndu-se variației literelor din legendă, setului de caractere cărora literele aparțin, însemnelor de monetărie (de obicei prezente atît pe avers cît și pe revers, în mod normal diferite) și, desigur, greșelilor de scriere. Nu este exclusă nici folosirea ligaturilor - combinații de două sau chiar trei litere - la scrierea legendelor. La o analiză, chiar superficială, a monedelor muntenești, apare firesc bănuiala că machetatorii erau cel mai adesea analfabeți. Acest fapt a condus la mărirea consistentă a numărului de variante de monede.

Biblia numismaticii românești, Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1977), prezintă tipul de monedă din imagine la cotele 206 și 207.

Dacă aveți monede medievale românești ale căror imagini merită să apară pe Romanian coins, nu ezitați să ne contactați.

Despre globul crucifer

Globul crucifer sau mărul imperial este un simbol al puterii monarhice, fiind o sferă de metal nobil ornată cu pietre prețioase, cu o cruce deasupra. Crucea deasupra sferei simbolizează universul peste care creștinismul este stăpînitor.


Înapoi la pagina de selecție!