Ban - monedă medievală muntenească de la Radu I
Înapoi
ban - Radu I
Înainte
ban - Radu I
14 mm diametru, 0.4 g, bilon
Avers: stea cu raze lipite de un cerc; cerc perlat exterior
Legendă: +IW (PDI) VAD
(combinație de litere latine și slavone
pentru +IW RADOLI VAIVODE)
Revers: cruce mare cu capetele în formă de ancoră, patru stele cu cît șase raze în cantoane; cerc perlat exterior

Această monedă medievală muntenească face parte din colecția domnului Bogdan Costin, specialist în monede medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins.

Moneda a fost bătută de Radu I (1377 - 1383), frate al faimosului Vlaicu (1363 - 1377) și tată al gloriosului Mircea cel Bătrîn. Acest domn este primul care a dobîndit, pentru el și descendenții săi, titlul de Mare Voievod (apărînd inclusiv pe monede). Deși cu o domnie scurtă, numeroase monede au fost bătute în perioada sa.

Ca tip această monedă muntenească este cunoscută în numismatica românească sub numele de ban. Banul muntean era egal cu jumătate de dinar și corespundea unui obol din sistemului monetar al Regatul Ungar vecin. Piesa din imagini este atipică deoarece dinarii banali bătuți de către banii Slavoniei erau piese de argint și piesele bătute după modelul lor ar fi trebuit să fie de asemenea de argint. Piesa de deasupra este cel mult din bilon. Acești bani valahi aveau în medie o masă de 0,35 grame. În ce privește gravura în sine (avers - revers), moneda corespunde tipului III de bani ai lui Radu I, de la pozițiile 78a și 78b ale clasificării din Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1976). Atît doar că în MBR piesele sînt menționate ca fiind de argint, aproape cert o mențiune eronată.

ban - Radu I - variantă cu litera G

O variantă a banului lui Radu I are în centrul aversului litera chirilică Γ, adică G, în locul soarelui de pe varianta comună.

Imaginea acestui ban este prezentă pe site prin amabilitatea domnului Kurt Ellenberger.


Înapoi la pagina de selecție!