Înapoi
100 lei 2005
Burebista - regele dacilor
Înainte
37 mm diametru, 31.1 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 100 LEI, anul 2005 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
reprezentarea regelui Burebista, o scenă de luptă dintre daci și romani, în plan secund o cetate, inscripția BUREBISTA REGELE DACILOR

Despre Burebista, regele dacilor

În secolul I î.e.n. Burebista a unificat triburile geto-dace, întemeind un mare regat, ce se întindea pînă în actuala Slovacie la vest, pînă la Munții Balcani la sud, pînă în Carpații Păduroși la nord și pînă la Marea Neagră la est. Se crede că domnia și-a început-o pe la anul 82 înaintea erei noastre. În anii 60 î.e.n. a purtat un război cu boii și cu tauriscii, triburi celtice pe care le-a nimicit. În anul 50 î.e.n. a purtat o campanie la Marea Neagră, care i-a adus stăpînirea asupra cetăților grecești vest-pontice. A încercat să intervină de partea lui Pompei în războiul civil purtat de acesta cu Cezar. Marele rege Burebista a fost asasinat în același an cu Cezar, 44 î.e.n., iar statul său s-a împărțit în mai multe regate mici.

Din cartea a VII-a a Geografiei lui Strabon, capitolul III, aflăm c㠄[...] getul Boirebistas ajungînd în fruntea poporului său care era istovit de războaie dese, l-a înălțat atît de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare de porunci, încît în cîțiva ani a făurit o stăpînire puternică și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine; încă a ajuns să fie temut și de romani [...]. Cît despre Boirebistas, acesta a pierit din pricina unei răscoale, mai înainte ca romanii să apuce a trimite o armată împotriva lui. Urmașii acestuia la domnie s-au dezbinat, fărîmițînd stăpînirea în mai multe părți. De curînd, cînd împăratul Augustus a trimis o armată împotriva lor, era împărțită în cinci. Atunci însă, stăpînirea se împărțise în patru.”.

Într-o inscripție pusă în anul 48 î.e.n. de locuitorii din Dyonisopolis - azi Balcic - concetățeanului lor Acornion, fost ambasador al regelui dac, Burebista este caracterizat ca fiind „cel dintîi și cel mai mare dintre regii din Thracia, și stăpînitorul tuturor ținuturilor de dincolo și de dincoace de fluviu [Dunărea!]”.


Înapoi la pagina de selecție!