|
100 lei argint 2015 - Grigore Vieru - 80 de ani de la naștere |
|
![]() |
![]() |
37 mm diametru, 31.1 g, 99.9% argint, margine cu zimți anul 2015, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 100 LEI |
o imagine a lui Grigore Vieru, o pană de scris și trei cărți, cea de deasupra fiind deschisă; în stînga-sus anii 1935 și 2009 scriși sub formă de fracție, în exergă GRIGORE VIERU
Data emisiunii: 2 noiembrie 2015 Tiraj: 1000 de monede |
Moneda face parte din seria Personalități.
Pe cele două pagini ale cărții de pe revers (carte lăsată, în mod intenționat, deschisă) pare a fi scrisă, de însăși mîna poetului, poezia Făptura mamei:
Semnătura poetului este clar vizibilă pe ultimul rînd al paginii din dreapta. |
![]() |
Certificatul monedei
Certificatul monedei poartă un text de doar 10 rînduri, dar plin de semnificații:
<<Grigore Vieru (1935-2009) - poetul național al tuturor românilor, simbol al rezistenței și continuității prin cultură a spiritului românesc în spațiul unitar al poporului nostru de pe cele două maluri ale Prutului. Ne-a lăsat o operă monumentală, de o muzicalitate și frumusețe rară, în care oricine își poate regăsi sensibilitatea pentru valorile sacre - mama, dorul, baștina, dragostea și izvorul.
... Fac parte din elită, prin faptul că vorbesc, gândesc și simt românește, Vorbesc simplu pentru că nu am ce ascunde.
Anul 2015 a fost declarat Anul - Grigore Vieru.>>
Imaginile casei memoriale de la Pererîta sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a domnului Alexandru Cebotari.
Priveliștea din imaginea anterioară a fost cu siguranță privită și de Grigore Vieru. Într-un interviu acordat (conform surselor de pe Internet) în februarie 2008 Agenției Naționale de Presă AGERPRES poetul declara: Mă bucur că s-a redeschis biserica din satul meu de pe malul Prutului. Prin anii '50-'80 glasul clopotului ei fusese înăbușit. Sătenii noștri sfințeau pasca în zvonul clopotului bisericii de pe malul drept al Prutului - din Miorcanii lui Ion Pillat, zvon care zbura peste sîrma ghimpată. [...] Teoretic și constituțional” (?!) suntem închiși în țarcul limbii moldovenești”. Practic, însă ne mișcăm în interiorul limbii lui Eminescu, în spațiul limbii române, pe care, prin voia lui Dumnezeu, suntem datori s-o apărăm. La ora actuală, principalul obiectiv moral și politic este apărarea Bisericii naționale, a limbii române și a istoriei românilor. Nu putem zbura peste Prut fără aceste aripi esențiale”.
Înapoi la pagina de selecție!
|