Înapoi
10 lei 1930
Înainte
23 mm diametru, 5 g, cupru 79%, zinc 20%, nichel 1%, margine cu zimți
valoarea nominală 10 LEI, anul 1930, acvilă încoronată, cu aripile deschise, ținînd în cioc o cruce și în gheare o spadă și un sceptru, pe pieptul acvilei scut cu monograma încoronată a regelui Carol al II-lea (doi de C), cerc perlat exterior
inscripția CAROL II REGELE ROMANILOR și efigia regelui privind spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, A. LAVRILLIER

Tiraj: 60.000.000 piese

Monetăriile care au bătut 10 lei 1930 pentru Carol al II-lea

Monedele de 10 lei din 1930 ale regelui Carol al II-lea au fost bătute în mai multe monetării. Monedele bătute la Paris (deasupra) au cornul abundenței din care curg monede în stînga (semnul monetăriei pariziene) și o aripă în dreapta ca semne distinctive. Aripa este emblema gravorului șef al monetăriei pariziene, Lucien Bazor. O parte din tirajul de la Paris are fețele pieselor amplasate medalistic. La Heaton Birmingham s-au bătut piese cu sigla H în dreapta anului, iar la Royal Mint din Londra piese fără siglă (cum este cea de pe pagina următoare). Cele bătute în Birmingham la King's Norton Metal Company au inițialele K N ca semn distinctiv, tot în dreapta anului. Informația despre baterea tirajului fără semne de monetărie la Londra ne-a fost comunicată de domnul Cristian Ciuplea.

Se crede că din tirajul de 60.000.000 au fost bătute la Londra 30.000.000 de piese, la Paris 15 milioane iar la Birmingham celelalte 15 de milioane, cîte 7.500.000 la Heaton și la King's Norton.

În MBR se afirmă că la Heaton - Londra s-au bătut două variante, cu sigla H și fără siglă. Monetăria Heaton a funcționat întotdeauna la Birmingham, niciodată la Londra.

E interesant de observat că numărul de dinți de pe muchia monedei diferă de la monetărie la monetărie. Sînt 113 dinți la piesele bătute la Londra, 110 la cele bătute la Paris și 115 la cele bătute la King's Norton în Birmingham (nu am verificat monedele bătute la Heaton).


Imaginile monedelor bătute la Paris, Heaton și la King's Norton Metal Company în Birmingham de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator anonim.


Mai jos este imaginea unei piese de 10 lei 1930 bătute la Paris la care numele gravorului, A. LAVRILLIER, apare sub forma LAVRILLIER, fără A. în față. Imaginea este prezentă pe site prin amabilitatea unui donator care a dorit să rămînă anonim.


Înapoi la pagina de selecție!