Numai imagini de calitate
Înapoi
20 lei 1930
Înainte
20 lei 1930 - Londra 20 lei 1930 - Londra
27 mm diametru, 7.5 g, cupru 79%, zinc 20%, nichel 1%, margine cu zimți
valoarea nominală 20 LEI, anul 1930, acvilă încoronată, cu aripile deschise, ținînd în cioc o cruce și în gheare o spadă și un sceptru, pe pieptul acvilei scut cu monograma încoronată a regelui Carol al II-lea (doi de C), cerc perlat exterior
inscripția CAROL II REGELE ROMANILOR și efigia regelui spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, A. LAVRILLIER

Tiraj: 33.000.000 piese

Monetăriile care au bătut 20 de lei 1930 pentru Carol al II-lea

Monedele regelui Carol al II-lea din 1930 au fost bătute în mai multe monetării.

Monedele bătute la Paris au cornul abundenței din care curg monede în stînga (semnul monetăriei) și o aripă în dreapta ca semne distinctive (imaginea din dreapta). Aripa este emblema gravorului șef al monetăriei pariziene, Lucien Bazor.

La Royal Mint din Londra s-au bătut monede fără nici o siglă (imaginile de sus).

La firma Heaton din Birmingham s-au bătut monede cu sigla H în dreapta anului. Piesele bătute în Birmingham la King's Norton Metal Company au inițialele K N ca semn distinctiv, de asemenea în dreapta anului (imaginile de mai jos).

Imaginea din dreapta și cele două de mai jos, precum și informația despre baterea tirajului fără semne de monetărie la Londra apar pe site prin amabilitatea domnului Cristian Ciuplea.

În MBR se afirmă că la Heaton - Londra s-au bătut două variante, cu sigla H și fără siglă. Monetăria Heaton a funcționat întotdeauna la Birmingham, niciodată la Londra.

E interesant de observat că numărul de dinți de pe muchia monedei diferă de la monetărie la monetărie. Sînt 137 de dinți la piesele bătute la Londra și 131 la cele bătute la Paris (nu am verificat celelalte variante).

20 lei 1930 - Paris - cornul abundenței din care curg monede și o aripă
20 lei 1930 - Heaton, Birmingham - H în dreapta anului 20 lei 1930 - King's Norton, Birmingham - KN în dreapta anului

Falsuri ale pieselor de 20 de lei din 1930

În numismatica românească sînt cunoscute numeroase falsuri. Există falsuri în dauna colecționarilor, cum ar fi replicile monedelor - mărțișor de 1 ban din 1883 și 1888, replici prezentate ca originale și destul de răspîndite pe piață.

Falsurile în dauna statului sînt mult mai numeroase. E vorba de piese care imitau mai mult sau mai puțin bine emisiunile oficiale, piese care au circulat efectiv. Există falsuri făcute prin batere, prin procedee asemănătoare cu cele folosite la Monetăria statului și falsuri obținute prin turnare. Falsurile turnate au suprafața poroasă (se observă așa numitele sufluri) și detaliile estompate, din cauza limitelor procedeului tehnologic folosit.

De regulă monedele false sînt făcute din alt aliaj și au alt diametru decît originalele.

20 lei 1930 - Fals! 20 lei 1930 - Fals!

În imaginea de mai sus este prezentat un fals, destul de lesne de recunoscut după aspectul efigiei și după forma tremurată a literelor inscripției. În plus, masa piesei false diferă de masa monedei originale. Piesa are doar 7.1 grame în loc de 7.5 grame.

Mai jos sînt imaginile altor două falsuri, primul avînd 6.6 grame iar al doilea 10.37 grame.

20 lei 1930 - Fals! 20 lei 1930 - Fals!

Pozele monedelor false de 20 de lei de deasupra au fost puse la dispoziție pentru Romanian coins de către domnul Moise Alexandru-Răzvan.


Mai jos este prezentată o monedă falsă făcută din plumb, imaginile fiind prezente pe site prin amabilitatea domnului Adrian Popovici.

20 lei 1930 - Fals de plumb
Înapoi la pagina de selecție!