Înapoi
1 ban 1883
Înainte
15 mm diametru, 1 g, bronz, muchie netedă
valoarea nominală 1 BAN, anul 1883, stema României, litera B și spic de grîu, cerc perlat exterior
inscripția CAROL I REGE AL ROMANIEI și efigia regelui spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, KULLRICH.

Imaginile monedei de deasupra sînt prezente pe site pe prin amabilitatea domnilor E.S. și C.C.

Tirajul acestor piese este - conform monografiei Monede și bancnote românești (Buzdugan G., Luchian O., Oprescu C., Editura Sport-Turism, București, 1977) - de 500 de exemplare.

Monetele României (Iliescu O., Radovici P., Editura Enciclopedică, București, 2004) consideră că aceste piese sînt doar jetoane, și că tirajul este necunoscut. Piesele ar fi fost distribuite la niște baluri organizate de Casa Regală, pentru strîngere de fonduri pentru niște acțiuni de binefacere. O astfel de monedă de 1 ban se putea căpăta în schimbul sumei de 20 de lei. După această sursă, piesele au fost aurite.

Monografia România. Proiecte, probe monetare și catalogul monedelor emise (Schäffer E., Stambuliu B., vol. I, 1860-1989, 2009) listează această piesă în categoria probelor / proiectelor.

Desigur că 1 ban 1883 poate fi considerat monedă - o monedă specială -, și nu numai deoarece a fost bătut la Monetăria Statului. Situația acestei piese e asemănătoare cu aceea a monedelor omagiale contemporane, ce sînt vîndute de BNR la prețuri mult mai mari decît valoarea nominală (chiar de 50 - 100 de ori mai mari), și nu intră niciodată în circulația monetară (deși, teoretic, ar putea fi folosite pentru plăți).

Există piese similare din anul 1888.


Înapoi la pagina de selecție!