Înapoi
2 copeici 1795 Rusia - peste 2 parale / 3 copeici Sadagura
Înainte
bronz, cerc exterior din linii
Avers: Sfîntul Gheorghe călare, străpungînd balaurul cu lancea, eșarfă cu inscripția cu litere chirilice DVE · KOPEIKI însemnînd DOUĂ COPEICI, în părți M M, litere ce arată că piesa a fost bătută la Monetăria din Moscova

din vechea reprezentare a monedei Sadagura se observă pătratul cu laturile torsadate și inscripția cu litere chirilice [2] PARA (PARA subliniat cu două linii apropiate) 3 KOPIEKI
Revers: monograma încoronată a împărătesei Ecaterina a II-a (E II I - Ecaterina II Imperatrița) și anul 17 95 în cunună de ramuri de laur și de palmier, cerc exterior din linii

din vechea reprezentare a monedei Sadagura se observă cele două scuturi ovale înclinate unul spre celălalt, în cel din stînga capul de bour al Moldovei, în cel din dreapta acvila Munteniei cu cruce cu două brațe în cioc, precum și coroana domnească de deasupra scuturilor; se mai vede un mic fragment - MON - din inscripția semicirculară în limba rusă MON. MOLD: I VALOSK.

Imaginile piesei de mai sus sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a „GORNY & MOSCH Giessener Münzhandlung GmbH”.


Mai jos este un alt exemplu de 2 copeici 1795 pe care se păstrează urme din piesa originală de 2 parale / 3 copeici Sadagura. Moneda a apărut în Lituania, și apare pe site prin bunăvoința proprietarului.

Avers: ca mai sus

din vechea reprezentare a monedei Sadagura se observă pătratul cu laturile torsadate
Revers: ca mai sus

din vechea reprezentare a monedei Sadagura se observă un fragment - MON MOLD - din inscripția semicirculară în limba rusă MON. MOLD: I VALOSK.

Monede Sadagura ajunse în Imperiul Rus

O parte din monedele bătute la Sadagura au ajuns, în ciuda interdicției autorităților țariste, în Rusia. Față de valoarea nominală, în Rusia aceste monede nu erau destul de grele. Desigur, această diferență își avea originea în tratamentul aplicat românilor din Principate, forțați să accepte monede cu deosebire flagrantă între valoarea nominală și cea intrinsecă a metalului conținut. Monedele ușoare bătute la Sadagura erau atractive pentru speculanți, care le-au trecut în Rusia în mari cantități. Monede însumînd aproape 116 puduri au fost retrase din circulație din Rusia (1 pud = 16.38 kilograme). Au fost confiscate de asemenea monede introduse în Rusia prin contrabandă.

Monedele Sadagura confiscate au fost utilizate în anul 1795 pentru baterea de monede rusești “normale” (cu monograma împărătesei Ecaterina a II-a pe o față și cu Sfîntul Gheorghe călare pe cealaltă față). Teoretic, masa pieselor de 2 parale / 3 copeici era de 22.7 grame, un pic mai mare decît masa pieselor rusești de 2 copeici - 20.4 grame. În realitate monedele Sadagura erau mai ușoare decît norma, așa că piesele de 2 parale / 3 copeici au fost folosite pentru baterea de monede rusești de 2 copeici, iar piesele de 1 para / 3 denghi - pentru baterea de monede rusești de 1 copeică. Operațiunea de rebatere a fost făcută la Moscova, la Monetăria Roșie (Crasnîi Monetnîi Dvor). Pentru economie de timp și de mijloace, muchia acestor copeici din 1795 nu a fost modificată, ci a rămas cea inițială, a sadagurilor. Monedele Sadagura care în 1795 au fost slab reimprimate și păstrează detaliile piesei inițiale în paralel cu noua reprezentare sînt foarte căutate astăzi.


Înapoi la pagina de selecție!