Înapoi
1 rublă 1989 Eminescu
Înainte
31 mm diametru, 12.8 g, aliaj cupru-nichel de culoare albă, margine netedă
Gravat pe muchie:
ODIN RUBLI (în rusește, de două ori)
Avers: stema Uniunii Sovietice, URSS,
1 RUBLI, anul 1989
Revers: chipul lui Eminescu, semnătura poetului, anii 1850 și 1889 și legenda MIHAIL EMINESCU (cu chirilice)

Tiraj: 1.800.000 de piese
+ 200.000 proof

Moneda a fost emisă pentru a comemora centenarul morții Poetului Național al românilor (anul 1989 a fost proclamat la vremea lui Anul Internațional Eminescu de către UNESCO). Partea curioasă este că doar Uniunea Sovietică, nu și România, a emis o monedă pentru a celebra centenarul Eminescu - observați că este scris MIHAIL, nu MIHAI - versiunea adoptată de eminescologii români. Tot în 1989 a fost deschis muzeul Eminescu de la Iași, din Parcul Copou.

Rămîne trist că URSS a cinstit memoria lui Eminescu printr-o monedă iar România nu a făcut măcar tot atît pe plan numismatic.

Moneda e rară și puțin cunoscută în România. Rubla Eminescu a fost pusă în circulație în fosta URSS pe 26 decembrie 1989. A fost bătută la monetăria din Leningrad - azi Sankt-Petersburg. Tirajul a fost de 2 milioane de monede, din care 200.000 de calitate mai bună (poate proof? poate BU?). Designer: A.V. Baklanov; gravor: I.S. Komșilov.

Efigia poetului de pe revers s-a realizat după imaginea ultracunoscută a lui Eminescu bazată pe fotografia făcută de la Praga în tinerețe (informație mai puțin cunoscută).

Imaginile piesei proof sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a domnului Yu_L.Yan.


Alte monede cu Mihai Eminescu

În anul 2000, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Banca Națională a României a emis o monedă omagială, de aur, cu valoarea nominală de 2000 de lei. Tot în anul 2000, cu același prilej, Banca Națională a Moldovei a emis la rîndul ei o monedă omagială, de argint, cu valoarea nominală de 100 de lei.

În anul 2010 Banca Națională a României a sărbătorit 160 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, emițînd o nouă monedă omagială, de aur, cu valoarea nominală de 500 de lei.


Prezentăm mai jos prima medalie închinată lui Eminescu, bătută chiar în anul morții sale. Pe medalie este inscripționat MICHAIL EMINESCU 1849 1889. Anul nașterii este cel trecut în registrul Junimii, renumita societate literară din Iași, deci nu 1850, cel acceptat azi. Rubinul încrustat este o adăugare tîrzie. Imaginea este prezentă pe site grație domnului psih. Neacșu Michail.


Înapoi la pagina de selecție!