Înapoi
50 lei 2003
330 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2003 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
efigia lui Dimitrie Cantemir, la stînga anii 1673 și 1723, la dreapta o pană și o coală de hîrtie pe care scrie „Descriptio Moldaviae”, în partea de jos inscripția DIMITRIE CANTEMIR între două mici romburi

Piesa este realizată la Monetăria Statului în România, avînd tirajul de 500 de exemplare. Este prezentă pe site prin deosebita amabilitate a domnului Yu_L.Yan.

Dimitrie Cantemir mai apare pe moneda moldovenească de 100 de lei de aur din 2008 (dedicată împlinirii a 335 de ani de la nașterea domnitorului) și pe un set de trei monede emis de Banca Națională a României: 1 leu, 5 lei și 100 lei 2007.


Despre Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir s-a născut la Iași în 1673, fiind fiul lui Constantin Cantemir (domn al Moldovei între 1685 și 1693) și fratele lui Antioh Cantemir (domn al Moldovei între 1695 și 1700, precum și între 1705 și 1707). Fiul său Antioh (1708 - 1744) a fost diplomat și poet, fiind considerat unul din întemeietorii literaturii ruse moderne. Dimitrie a domnit în Moldova cîteva săptămîni după moartea tatălui său (cînd nu a putut obține întărirea domniei din partea Înaltei Porți) și aproape nouă luni în 1710 - 1711.

A studiat cu dascălul grec Ieremia Cacavela, apoi la Academia Patriarhiei din Constantinopol (pe vremea cînd era ostatic la Poartă, garanție a credinței tatălui său față de sultan).

A fost un abil politician. Din 1695 pînă în 1700, în timpul domniei lui Antioh Cantemir, Dimitrie a fost capuchihaie - reprezentantul domnului Moldovei la Poartă. A susținut o ascuțită luptă diplomatică cu partida brâncovenească.

S-a aliat cu Rusia lui Petru cel Mare. Pe atunci Rusia tocmai se afirma ca mare putere europeană, fiind în plină expansiune. Regele Suediei tocmai fusese învins de ruși și se refugiase în raiaua Tighinei. Dimitrie a încheiat în 1711 cu Petru I tratatul de la Luck, prin care Rusia recunoștea independența Moldovei. Domnia Moldovei urma să fie ereditară, domnul fiind ales din familia cantemireștilor.

A pierdut domnia după ce oastea ruso-moldovenească a fost învinsă de turci la Stănilești pe Prut. După domnia lui Dimitrie Cantemir se consideră că a început epoca fanariotă.

După Stănilești Dimitrie se retrage în Rusia. Devine „prea luminat principe al Rusiei”, apoi „consilier secret și membru al Senatului”.

Osemintele lui Dimitrie Cantemir au fost aduse în țară în perioada interbelică, fiind îngropate în biserica Trei Ierarhi din Iași.

Opera lui Dimitrie Cantemir

Mare poliglot și umanist, Dimitrie Cantemir a fost ales în 1714 membru al Academiei din Berlin. Prima sa lucrare publicată - în anul 1698, la Iași - a fost „Divanul sau gîlceava înțeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul”. Cele mai cunoscute opere ale sale sînt „Incrementa atque decrementa aulae othomanicae” (Creșterea și descreșterea Curții Otomane), „Descriptio Moldaviae” (Descrierea Moldovei), „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” și „Istoria ieroglifică”.

Opera marelui erudit și deschizător de drumuri care a fost Dimitrie Cantemir nu a avut asupra contemporanilor săi români influența pe care ar fi trebuit să o fi avut. Din cauza vitregiei vremurilor, Descrierea Moldovei a fost publicată în românește abia în 1825, iar Istoria ieroglifică abia pe la 1900.

O probă a acestei monede

Imaginile probei monetare de tombac de mai jos sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.

30 mm diametru, 15.4 g, tombac, margine netedă  

Înapoi la pagina de selecție!