Sînt prezentate în imagini de calitate însoțite de informații
          specifice practic toate monedele românești.
Înapoi
5 lei 1881
Înainte
5 lei 1881 5 lei 1881
37 mm diametru, 25 g, argint 90%,
cupru 10%, margine cu zimți
valoarea nominală 5 L, ROMANIA, anul 1881, stema României, litera B și spic de grîu, cerc perlat exterior
inscripția CAROL I REGE AL ROMANIEI și efigia regelui spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, KULLRICH.

Tiraj: 570.000 piese

Imaginile monedei de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J.M..

Moneda de 5 lei bătută după proclamarea regatului - în 1881 - are două variante. Cea cunoscută ca varianta cu G îngust are un set diferit de litere, toate fiind mai subțiri decît literele de pe cealalată variantă, dar diferența este mai clară doar pentru litera G. De asemeni această variantă este mai rară.

G îngust G lat

G îngust

G lat

Prezentăm mai jos un detaliu al unei monede de 5 lei din 1881 care are litera G de la REGE spartă. Poate fi vorba de un defect, de un rebut sau de o altă variantă.

litera G de la REGE spartă

Am primit de la domnul Țîrlea Ion textul de mai jos și imaginea alăturată.

„Studiind destul de multe monede am descoperit la unele dintre variantele 5 Lei 1881 (G suplu, G lat și DOMN) o diferență clară la ultima cifră a anului ... ceva de genul 1 (suplu) și 1 (lățit). Nu am constatat încă acest lucru și la variantele 5 Lei 1881 cu stele. Mentionez că monedele cu 1 lățit, deși sînt mai rare, sînt totuși destul de răspîndite.”Mai jos sînt imaginile unei piese false de 5 lei 1881, varianta cu G îngust. Imaginile ne-au fost trimise de domnul C.P., căruia îi mulțumim. Piesa este posibil de zinc și are 37 mm.


Înapoi la pagina de selecție!