Este prezentă în imagini de calitate practic întreaga
                   numismatică românească.
Înapoi
5 lei 1922 - probă monetară
Înainte
probă monetară - 5 lei 1922 probă monetară - 5 lei 1922
33 mm diametru, ~15.5 g, nichel, margine netedă
valoarea nominală 5 LEI, coroană și spic de grîu
ROMANIA, anul 1922 și un snop de grîu; în stînga cifrei 1 din anul 1922 monograma HF de la Huguenin Freres & Co.

În numismatica românească sînt cunoscute numeroase probe de monede, multe din ele fiind prezentate în monografia Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1977). Pentru perioada domniei regelui Ferdinand I, în acest monument al numismaticii românești sînt ilustrate o mulțime de astfel de probe (mult mai multe decît emisiunile oficiale), care de care mai interesante și mai frumos gravate.

Piesa de pe această pagină apare în MBR la cota 225.

În stînga cifrei 1 din anul 1922 se observă monograma HF, care arată că probele au fost realizate în Elveția, la Huguenin Frères & Co., în micuța localitate Le Locle de la granița cu Franța. (Informație comunicată de domnul Cristian Ciuplea.)

Despre tirajele acestei probe

Pentru acest tip de probe se cunosc tirajele. În articolul „Unele date noi privind proiectele și probele monetare executate pentru România de casa de medalii Huguenin-Frères din Elveția” (Constanța Știrbu, Katiușa Pârvan, publicat în Acta Moldaviae Meridionalis - Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, XII-XIV, 1990-1992, p. 419-430) este prezentat un tabel cu tirajele probelor bătute la Huguenin pentru România (documentele originale de la Huguenin Frères & Co., completate în anul 1924 sau după, fiind obținute de domnul Bogdan Stambuliu, numismat din Geneva).

Conform tabelului din articolul menționat, s-au bătut probe de 5 lei 1922 din diverse aliaje, și anume: 34 din nichel, 41 din cupronichel, 43 din bronz, 47 din bronz de aluminiu, 44 din cupru, 50 din tombac, 43 din alamă și 53 dintr-un aliaj numit în francez㠄thuna” (probabil numele comercial al unui aliaj de aluminiu - denumirea e posibil să vină de la localitatea elvețiană Thun, unde a existat o puternică uzină metalurgică).


Imaginile probei monetare de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator anonim.


Înapoi la pagina de selecție!