Este prezentă în imagini de calitate practic întreaga
                   numismatică românească.
Înapoi
5 lei 1922 - femeie la izvor - probă monetară
Înainte
5 lei 1922 - femeie la izvor - probă monetară 5 lei 1922 - femeie la izvor - probă monetară
33 mm diametru, ? g, metal alb, margine netedă
valoarea nominală 5 LEI, coroană și spic de grîu
femeie îngenunchiată la izvor, cu mîna stîngă sprijinită pe genunchiul stîng și mîna dreaptă făcută căuș în dreptul șuvoiului, ROMANIA, anul 1922 și sigla HF poansonată în dreptul genunchiului femeii

Piesa este prezentată în MBR la nr. 225b, iar în catalogul Schäffer-Stambuliu la nr. 116.

Pe monedă se observă monograma HF, care arată că probele au fost realizate în Elveția, la Huguenin Frères & Co., în micuța localitate Le Locle de la granița cu Franța.

Despre tirajele acestei probe

Pentru acest tip de probe se cunosc tirajele. În articolul „Unele date noi privind proiectele și probele monetare executate pentru România de casa de medalii Huguenin-Frères din Elveția” (Constanța Știrbu, Katiușa Pârvan, publicat în Acta Moldaviae Meridionalis - Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, XII-XIV, 1990-1992, p. 419-430) este prezentat un tabel cu tirajele probelor bătute la Huguenin pentru România (documentele originale de la Huguenin Frères & Co., completate în anul 1924 sau după, fiind obținute de domnul Bogdan Stambuliu, numismat din Geneva).

Conform tabelului din articolul menționat, s-au bătut probe de 5 lei 1922 - femeie la izvor - din diverse aliaje, și anume: 49 din nichel, 45 din cupronichel, 39 din bronz, 25 din bronz de aluminiu, 41 din cupru, 43 din tombac, 38 din alamă și 47 dintr-un aliaj numit în francez㠄thuna” (probabil numele comercial al unui aliaj de aluminiu - denumirea e posibil să vină de la localitatea elvețiană Thun, unde a existat o puternică uzină metalurgică).


Imaginile probei monetare de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator anonim.


Înapoi la pagina de selecție!