Înapoi
gros dublu - Bogdan III
Înainte
20 mm diametru, 2.18 g, argint
Avers: stema Moldovei - cît despre legenda cu litere chirilice consultă imaginea de mai jos


Revers: cruce dublă pe un scut - cît despre legenda cu litere chirilice consultă imaginea de mai jos


Legendă: + IO BOGDAN VOEVODA GOS + PODAR ZEMLI MOLDAVSCOI însemnînd
IO BOGDAN VOIEVOD STĂPÎN AL PĂMÎNTULUI MOLDOVENESC

Pe această pagină prezentăm un fals recent, de asemenea deosebit de bine realizat. Pentru suficient timp piesa a fost considerată și de noi, autorii site-ului, drept autentică, inducînd în eroare fără rea intenție poate mulți vizitatori. Două idei merită atinse aici. Falsurile vor continua să fie publicate deoarece includ în ele informații asupra originalelor sau măcar asupra fețelor pieselor imitate și deoarece, găsindu-se relativ des pe piața românească, ar fi bine ca un număr cît mai mare de colecționari să fie puși în gardă.

Veți găsi și pe paginile anterioare sau următoare falsuri executate prin aceeași metodă ca și acest presupus gros dublu de la Bogdan al III-lea. Fețele au fost executate independent prin galvanoplastie și apoi lipite (cu mai multă sau mai puțină îndemînare) permițînd să se observe (de obicei) o suprafață neagră de separare pe cant. În cazul piesei de mai sus dar și al altora achiziționate, cantul a fost pilit (se vede și pe imaginea aversului) tocmai pentru a ascunde acest cusur, lăsînd pe achizitor să bănuiască o eventuală călpuire de epocă în dauna masei monedei.

Oferirea spre cumpărare a mai multor piese izbitor de similare este de obicei semnul unei falsificări. Expertiza monedelor medievale de pe Romanian coins a fost făcută cu amabilitate de domnul Bogdan Costin, cunoscut specialist în monede medievale românești.

Vom lăsa în continuare pe pagină textul descriind piesa mai înainte de expertiză.


Bogdan al III-lea, știut de cronici ca Bogdan cel Orb din cauza ochiului pierdut într-o bătălie (era „grozav”), fiu drept al lui Ștefan cel Mare și Sfînt, a domnit în Moldova între 1504 și 1517.

Se prea poate ca moneda din imagine să fie un fals, dată fiind mai ales persoana de la care a cumpărat-o persoana care ne-a împrumutat-o pentru scanat.


Înapoi la pagina de selecție!