Monedă medievală moldovenească de la 
            Alexandru cel Bun - (fals)
Înapoi
jumătate de gros
Alexandru cel Bun (1400-1432)
Înainte
Alexandru cel Bun - avers Alexandru cel Bun - revers
13 mm diametru, 0.6 g, argint?
Avers Stema consacrată a Moldovei: cap de bour avînd între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în sus, flancat la stînga heraldică de o lună în scădere și la dreapta de o roză cu cinci petale.
Revers Stema familiei Mușat (?): scut despicat vertical; în cîmpul întîi trei grinzi, în cîmpul al doilea cinci flori de crin dispuse
2-2-1; parțial suprapus pe scut, cap de bour avînd la stînga semiluna și la dreapta roza. La stînga scutului sigla de monetărie I (Iași?).

Pe această pagină prezentăm un fals recent, deosebit de bine realizat. Pentru suficient timp (cîteva luni de zile) piesa a fost considerată și de noi, autorii site-ului, drept autentică, inducînd în eroare fără rea intenție poate mulți vizitatori. Două idei merită atinse aici. Falsurile vor continua să fie publicate deoarece includ în ele informații asupra originalelor sau măcar asupra fețelor pieselor imitate și deoarece, găsindu-se relativ des pe piața românească, ar fi bine ca un număr cît mai mare de colecționari să fie puși în gardă.

Veți găsi și pe paginile următoare falsuri executate prin aceeași metodă ca și acestă presupusă jumătate de gros de la Alexandru cel Bun. Fețele au fost executate independent prin galvanoplastie și apoi lipite (cu mai multă sau mai puțină îndemînare) permițînd să se observe (de obicei) o suprafață neagră de separare pe cant. În cazul piesei de mai sus dar și al altora achiziționate, cantul a fost pilit (se vede și pe imagine) tocmai pentru a ascunde acest cusur, lăsînd pe achizitor să bănuiască o eventuală călpuire de epocă în dauna masei monedei.

Oferirea spre cumpărare a mai multor piese izbitor de similare este de obicei semnul unei falsificări. Expertiza monedelor medievale de pe Romanian coins a fost făcută cu amabilitate de domnul Bogdan Costin, cunoscut specialist în monede medievale românești.

Vom lăsa în continuare pe pagină textul descriind piesa mai înainte de expertiză.


Monedă anepigrafă de jumătate de gros de la Alexandru cel Bun (1400 -1432), bunicul lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Atît în timpul domniilor anterioare și ulterioare cît și chiar în timpul domniei lui Alexandru cel Bun reprezentările stemei au oscilat: stea cu cinci sau șase raze, cu raza impară în sus sau în jos, roza și luna plasate invers. Putem deci zice că moneda este reprezentativă.

Biblia numismaticii românești, Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1976), nu menționează această variantă. La cota 410a este prezentă o monedă fără siglă, prezentînd steaua dintre coarne cu raza impară în jos dar identică în celelalte detalii. De asemenea, la cota 412 este prezentă o monedă de o jumătate de gros avînd 7 crini în scut, prezentînd sigla I la stînga, din aramă. Putem de aici deduce că moneda din imagini este un tip nedescoperit pîna acum ori un fals în dauna colecționarilor, dar unul de o foarte bună documentare și calitate. Sprijinul din partea altor colecționari este binevenit.


Înapoi la pagina de selecție!