Monedă transilvăneană de aur       
                Maria Tereza
Înapoi
1/2 ducat 1775 - Maria Tereza
Înainte
Transilvania - Maria Tereza - 1/2 ducat - avers Transilvania - Maria Tereza - 1/2 ducat - revers
? mm, ~1.75 g, aur 98%
Avers: cerc perlat exterior, în interior bustul împărătesei Maria Tereza privind spre stînga și legenda:
M·THERE·D:G·___ R·I·HU·BO·REG·

Revers: cerc perlat exterior, în interior vulturul bicefal cu stema Transilvaniei pe piept, valoarea 1/2 și legenda:
A·AU·DUX·B·M·PR·___ TRA·COTY·1775·

Inscripția începe pe aversul ducatului și se încheie pe revers:
M·THERE·D:G·___R·I·HU·BO·REG· A·AU·DUX·B·M·PR·TRA·COTY·1775·
citindu-se

M[ARIA] THERE[SIA] D[EI] G[RATIA] R[OMANORUM] I[MPERATRIX] HU[NGARIAE] BO[HEMIAE] REG[INA] A[RCHIDUX] AU[STRIAE] DUX B[VRGVNDIAE]
[ET] M[EDIOLANUM] PR[INCEPS] TRA[NSYLVANIAE] CO[MES] TY[ROLIS]


și însemnînd Maria Tereza, prin mila lui Dumnezeu împărăteasă a romanilor, regină a Ungariei și Boemiei, arhiducesă a Austriei, ducesă a Burgundiei și a Milanoului, principesă a Transilvaniei și contesă a Tirolului.


Monetăria medievală transilvană cunoaște cîteva perioade importante de evoluție: perioada regatului ungar care a bătut monede și în spațiul intracarpatic (în preajma minelor de aur, să zicem), perioada de principat autonom (sub suzeranitate otomană), perioada habsburgică pînă sub Maria Tereza, în care au continuat sa fie emise monede transilvănene propriu zise (purtînd chipul împăratului sau împărătesei, dar și stema principatului) și cea făcînd trecerea spre epoca modernă, ultima practic amintind de Transilvania doar prin siglele monetăriilor pe monede imperiale comune.

Viața principatului autonom transilvănean sub Habsburgi s-a scurs între 1691 și 1867, cînd dualismul austro-ungar i-a pus capăt. Principatul a beneficiat de un statut separat (reglementat prin diploma leopoldină), fiind direct subordonat împăratului. Prin pacea de la Carlowitz (1699) și apoi de la Passarowitz (1718) Poarta a fost silită să recunoască stăpînirea austriacă în Transilvania.

Moneda de mai sus aparține celei de a treia perioade, fiind o jumătate de ducat de aur bătut de Maria Tereza (1740 - 1780), fiica lui Carol al VI-lea. O piesă frumoasă precum cea din imaginile de mai sus valorează undeva la 300 - 400 de euro. A fost bătută chiar în 1775, anul în care Maria Tereza a răpit prin mașinațiuni și presiune militară Bucovina de la Principatul Moldovei, în ciuda protestelor îndreptățite ale lui Grigore Ghica al III-lea.

Are poziția 3154 în Monede și bancnote românești.

Imaginile de deasupra sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului Clark Smith, renumit numismat și specialist în monede de aur din întreaga lume.


Înapoi la pagina de selecție!