Înapoi
100 lei 2013 - Columna lui Traian - 1900 de ani de la ridicare
Înainte
21 mm diametru, 6.452 g, 90% aur, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, valoarea nominală 100 LEI, stema României, anul 2013, partea de sus a Columnei, pe fundal cîteva scene din această parte
Revers: silueta Columnei, un detaliu cu placa votivă (plasat pe verticală), o imagine a porțiunii de jos a Columnei, totul peste o imagine reprezentînd partea de jos a monumentului, inscripția Columna lui Traian

Data emisiunii: 25 februarie 2013

Tiraj: 250 de monede


Columna lui Traian mai apare reprezentată și pe moneda de aur de 1000 de lei din 2001 dedicată împlinirii a 1900 de ani de la începerea primului război daco-roman. Republica Moldova a omagiat la rîndul ei această aniversare (1900 de ani de la inaugurarea Columnei) printr-o monedă de argint de 100 de lei moldovenești.

Despre Columna lui Traian

Columna lui Traian a fost inaugurată în anul 113, în ziua de 12 mai. Ea era instalată în centrul Forului lui Traian și era un tip nou de monument, avînd trei scopuri: să indice înălțimea dealului tăiat pentru a face loc forului (are aproape 40 de metri!), să comemoreze victoriile din războaiele dacice și să servească de mormînt pentru împărat și pentru soția sa. Urna cu cenușa lui Traian a fost depusă în soclul columnei în anul 117. Coloana este făcută din marmură de Carrara și de Paros, pe fusul ei fiind sculptate 155 de tablouri reprezentînd scene din cele două războaie. Pe Columnă apar peste 2500 de figuri. În vîrful columnei a fost pusă o acvilă de bronz, înlocuită de împăratul Hadrian cu statuia lui Traian. În anul 1557 pe columnă a fost instalată statuia sfîntului Petru.

Despre placa votivă a columnei

SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS
IMP CAESARI DIVI NERVAE F NERVAE
TRAIANO AVG GERM DACICO PONTIF
MAXIMO TRIB POT XVII IMP VI COS VI P P
AD DECLARANDVM QUANTAE ALTITVDINIS
MONS ET LOCVS TANTIS OPERIBUS SIT EGESTVS
     SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS
IMP(eratori) CAESARI DIVI NERVAE F(ilio) NERVAE
TRAIANO AVG(usto) GERM(anico) DACICO PONTIF(ici)
MAXIMO TRIB(unicia) POT(estate) XVII IMP(eratori) VI CO(n)S(uli) VI P(atri) P(atriae)
AD DECLARANDVM QUANTAE ALTITVDINIS
MONS ET LOCVS TANTIS OPERIBUS SIT EGESTVS

Inscripția votivă se poate traduce (aproximativ) prin: Senatul și Poporul roman (dedică acest monument) lui Imperator Cezar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian Augustus Germanicus Dacicus, marelui preot, tribun al poporului pentru a 17-a oară, aclamat imperator pentru a șasea oară, consul de șase ori, părintelui patriei, pentru a arăta pînă la ce înălțime dealul și locul au fost tăiate spre a face loc unei astfel de construcții [1], [2].

Inscripția de pe monedă nu reproduce placa votivă așa cum a ajuns pînă la noi, deoarece piatra este în realitate ciobită, din cuvintele TAN[TIS OPE]RIBVS lipsind literele puse în paranteze pătrate. În plus, ultimul cuvînt este scris greșit, EGESIVS în loc de EGESTVS.

Inscripția nu se referă chiar la locul unde este columna (s-a constatat că aceasta a fost construită peste un vechi drum roman), ci la zona nordică a Forului lui Traian, care ar fi fost într-adevăr excavată pentru nivelarea forului [2].

Bibliografie

1. Bounegru O., Introducere în epigrafia latină. Editura Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2002.

2. Hannestad N., Monumentele publice ale artei romane. Editura Meridiane, București, 1989.


Înapoi la pagina de selecție!