Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
10 bani 1867
Înainte
10 bani 1867 10 bani 1867
30 mm diametru, 10 g, cupru 95%, staniu 4%, zinc 1%, margine netedă
valoarea nominală 10 BANI și anul 1867 într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stînga) și una de stejar (dreapta); sub panglica ce leagă cele două ramuri se află numele monetăriei
inscripția ROMANIA și stema României, cerc perlat exterior

Tiraj: 12.500.000 piese la Heaton

Tiraj: 12.500.000 piese la Watt & Co.

10 bani 1867

Despre monetăriile în care au fost bătute monedele seriei 1867

Cele patru monezi din 1867 au fost bătute în două monetării: Heaton și Watt & Co., ambele din Birmingham, astfel că există practic două seturi de monezi diferite, chiar dacă doar printr-un detaliu mărunt. În partea de jos a aversului se poate citi HEATON sau WATT & Co., cu excepția monedei de 1 ban care din lipsa spațiului necesar nu prezintă decît un H. Pe toate monedele din serie fețele sînt amplasate medalistic.

Prima monedă de pe pagină a fost bătută la monetăria Watt & Co., iar a doua la Heaton.

Monetăria Watt & Co. Monetăria Heaton

Monetăria Watt & Co.

Monetăria Heaton

Despre monedele de calitate like proof ale seriei 1867

Am primit următoarele informații de la domnul Cristian Ciuplea:

„Mai am o informație despre monedele Heaton/Watt: probabil că vor apărea și în România niște piese gen proof like (americanii le oferă direct ca proof). Toate-s Heaton! Cam acum 3 ani a apărut la vînzare un lot de peste 1000 de buc., se oferea compact, din Elveția. Lotul venea din Anglia, fiind colecția monetăriei Heaton, probabil ultimul rest. ”

Se pare că patronii de la Heaton au avut un simț numismatic foarte dezvoltat, deoarece au păstrat primele piese bătute cu matrițe noi, exemplare ce au calitate foarte bună și aspect de monede proof. În zilele noastre, după mai mult de 100 de ani, aceste monede au o valoare mult mai mare decît inițial. Din desfacerea colecției Heaton mai provin probele pieselor de 50 de bani, 1 leu și 2 lei 1869, prezentate pe site în secțiunea dedicată probelor.

Despre o monedă de 10 BANI 1867 cu fețele amplasate invers față de piesele obișnuite de circulație

Am primit de la domnul Ispir Ovidiu, căruia îi mulțumim, imaginile de mai jos.

Imaginile reprezintă o monedă de 10 bani 1867 bătută la Heaton care nu are fețele amplasate medalistic, asemeni pieselor de 10 bani comune de circulație, ci plasate inversat. Conform catalogului Schäffer - Stambuliu din 2009, amplasarea nemedalistică este caracteristică probelor. S-ar putea deci ca piesa să fie probă sau eseu.

 

Probe ale monedei de 10 bani 1867

Sînt cunoscute mai multe probe ale acestei monede. Imaginile probei de metal alb de mai jos sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a casei de licitații La Galerie Numismatique.

Despre replica de aur a monedei de 10 BANI 1867 (emisă în 2007)

Împlinirea a 140 de ani de la votarea „Legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monetelor naționale” a fost aniversată de Banca Națională a României prin emiterea unui set de replici după monedele de 1 BANU, 2 BANI, 5 BANI și 10 BANI 1867.

Replicile sînt de aur cu puritatea de 99.9% și au diametrele monedelor originale. Masele replicilor sînt ceva mai mari decît la piesele originale: 1.75, 3.5, 8.75 și 17.2 grame. Fiecare din cele 4 replici din set a fost emisă în 250 de exemplare. Sub panglica ce leagă ramurile de laur și de stejar numele monetăriei este înlocuit de litera R de la replică.

Toate replicile sînt de calitate B.U., adică brilliant uncirculated. Termenul BU se referă la o monedă necirculată, cu lustrul de batere intact. Obținerea unei monede BU se face de obicei cu matrițe lustruite în prealabil. Blancurile sînt de asemenea lustruite, astfel obținîndu-se monede cu un lustru de batere mult superior celui al monedelor necirculate de serie.


Imaginile monedei necirculate de 10 bani din 1867 sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului Radu Lissner.

Imaginile monedei de 10 bani din 1867 de calitate proof like și detaliile cu numele monetăriilor sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.


Înapoi la pagina de selecție!