Este prezentă în imagini de calitate practic întreaga
                   numismatică românească.
Înapoi
probă monetară - 50 bani 1869
Înainte
probă monetară - 50 bani 1869 probă monetară - 50 bani 1869
18 mm diametru, 2.5 g ?, metal alb (posibil argint), margine cu zimți, cerc perlat exterior
valoarea nominală 50 BANI în ghirlandă de frunze de laur și de stejar, ROMANIA și anul 1869 încadrat la stînga și la dreapta de cîte două stele cu cinci raze
cerc perlat exterior de-a lungul căruia se află inscripția CAROL I° DOMNU AL ROMÂNILOR. și efigia domnului spre dreapta. Sub gît este scris numele gravorului, WYON.
probă monetară - 50 bani 1869

În numismatica românească sînt cunoscute numeroase probe de monede, multe din ele fiind prezentate în monografia Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1977). Eseurile de 50 de bani de mai sus apar la poziția 195.

Acestă piesă ar fi putut fi prima monedă modernă românească de argint. Este bătută la monetăria Heaton din Birmingham (și nu la Monetăria Regală din Londra, cum se afirmă în MBR) și prezintă efigia domnitorului Carol I cu favoriți și cu mustață, la fel ca și moneda de 20 lei din 1868, efigie reprodusă și pe patru piese din seria omagială emisă în anul 1906. Apăsați aici pentru a vedea piesa de 100 lei aur din 1906. Pe toate celelalte monede bătute în timpul lui Carol I acesta apare purtînd barbă și mustăți.

Cea de-a doua probă de pe această pagină provine chiar de la monetăria Heaton. La o licitație de acum cîțiva ani cei de la Heaton au scos la vînzare cîte două bucăți din fiecare probă, exemplare provenite de pe niște panouri aflate în birourile firmei. Probabil că tonurile diferite ale fețelor au fost cauzate de expunerea îndelungată la lumină.

Probele, ca de altfel și toate monedele românești bătute în străinătate înainte de obținerea independenței în 1877, au fost comandate doar la monetării particulare. Cum guvernul otoman nu vedea cu ochi buni faptul că România dorea să emită monedă, un contract cu o monetărie de stat din vest putea fi cu ușurință blocat printr-o intervenție diplomatică a turcilor.


Imaginile primei probei monetare de deasupra (de metal alb) sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului Alex Lazarovici.

Imaginile celei de-a doua probe monetare de deasupra (de metal galben) sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului J. M..


Înapoi la pagina de selecție!