Înapoi
10 grivne 2005
teatrul din Cernăuți - 100 de ani
Înainte
38.61 mm diametru, 31.1 g, 92.5% argint, margine cu zimți
Avers: statuia muzei tragediei Melpomene de pe fațada teatrului din Cernăuți, la dreapta stema mică a Ucrainei, sub statuie Ag 925 marcînd titlul argintului, logo-ul Băncii Naționale a Ucrainei și 31,1 - valoare precizînd masa monedei, UKRAINA, 10 GRIVENI (cu litere chirilice) însemnînd 10 GRIVNE, în exergă anul 2002
Revers: clădirea teatrului din Cernăuți, avînd în față statuia scriitoarei ucrainene Olga Kobîleanska, inscripția CERNIVEȚKII MUZICINO-DRAMATICINII TEATR im. O. KOBILIANSKOI 100 ROKIV (cu chirilice) însemnînd TEATRUL MUZICAL-DRAMATIC O. KOBÎLEANSKA DIN CERNĂUȚI 100 DE ANI

Data emisiunii: 3 octombrie 2005

Tiraj: 5.000 de piese


Moneda a fost emisă de Banca Națională a Ucrainei pentru a aniversa 100 de ani de la inaugurarea teatrului muzical-dramatic din Cernăuți. Această piesă apare pe site fiindcă Cernăuții au aparținut timp de sute de ani statului medieval moldovenesc și deoarece orașul a fost unul din marile centre culturale românești. Orașul Cernăuți este legat de numele lui Mihai Eminescu: poetul a locuit și învățat aici timp de mai mulți ani.

În inscripția de pe revers „im” este prescurtarea de la cuvîntul „imeni”. Utilizarea acestei prescurtări (tipice pentru limbile rusă și ucraineană) în formula TEATR im. O. KOBILIANSKOI, adică Teatrul O. Kobîleanska, se poate traduce - literal - prin „teatrul purtînd numele Olgăi Kobîleanska”.

Despre teatrul din Cernăuți

Clădirea teatrului din Cernăuți a fost construită în anii 1904-1905. A fost proiectat de biroul de arhitectură Fellner & Helmer din Viena. Arhitecții Ferdinand Fellner junior (1847-1916) și Hermann Gottlieb Helmer (1849-1919) erau specializați în proiectarea de teatre și săli de concert. Teatrul Național din Iași este tot creația acestora.

La început teatrul se numea Teatrul Orășenesc, iar în față a fost instalată statuia lui Friedrich Schiller (1759–1805). Piața din fața clădirii se numea Elisabeth-Platz (Piața Elisabeta).

În timpul Primului Război Mondial în Bucovina s-au dat lupte grele, zona trecînd de mai multe ori de la austrieci la ruși și invers. În consecință, teatrul nu a funcționat. După unirea Bucovinei cu țara spectacolele sînt reluate. În 1922 devine teatru național românesc, iar piața este redenumită Piața Vasile Alecsandri.

După ultimatumul din 1940 Bucovina de Nord este ocupată de sovietici, care o alipesc Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene (părțile bucovinene reprezentînd cea mai mare parte din teritoriul regiunii Cernăuți). Eliberată și reunită cu România în 1941, regiunea este cucerită de sovietici în 1944. Acum teatrul devine Teatrul Olga Kobîleanska, iar Piața Vasile Alecsandri devine Piața Teatrului.

Scriitoarea Olga Kobîleanska (1863-1942) s-a născut la Gura Humorului. Tatăl ei era un mărunt funcționar de etnie ucraineană, venit în Bucovina din Galiția. Mama scriitoarei era de asemenea alogenă, fiind născută într-o familie de germani emigrați în Bucovina (Werner). Prin anul 1980 în piață a fost amplasată statuia scriitoarei, ce apare și pe monedă. Un bust al acesteia a fost dezvelit în Gura Humorului în anul 2003.


Înapoi la pagina de selecție!