Înapoi
10 lei 2013 - 100 de ani de la inițierea primului congres al economiștilor din România
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, valoarea nominală 10 LEI, stema României, anul 2013, o imagine a statuii lui Mercur (zeului comerțului la romani) plasată pe fațada palatului vechi al Băncii Naționale a României
Revers: numele și busturile a trei economiști care au fost printre inițiatorii Congresului economiștilor: Virgil N. Madgearu, Ion Raducanu și Ion N. Angelescu, inscripția circulară INITIEREA PRIMULUI CONGRES AL ECONOMISTILOR

Data emisiunii: 30 septembrie 2013

Tiraj: 100 de monede


Imaginile monedei de mai sus sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.

Despre congresul economiștilor inițiat în anul 1913

În anul 1913 un comitet de inițiativă format din tineri economiști a convocat un congres al economiștilor români. Printre inițiatori erau Ion N. Angelescu (1884-1930), C. Georgescu, Virgil Madgearu (1887-1940), Ion Răducanu (1884-1964), M. Săulescu și Victor Slăvescu (1891-1977). Cu ocazia congresului trebuia să se înființeze Asociația Economiștilor Români.

Pînă la urmă congresul nu a putut fi organizat, rămînînd în stadiul de proiect.

Despre statuia lui Mercur

După cum se vede, Mercur (Hermes la greci) poartă în mîna dreaptă caduceul, un baston cu aripi, în jurul căruia se află doi șerpi încolăciți. În mîna stîngă zeul ține o pungă plină, iar pe cap poartă casca sa înaripată. O monedă antică purtînd imaginea zeului Hermes bătută în orașul grecesc Callatis - Mangalia de azi - poate fi văzută aici.

Despre Virgil Madgearu

Virgil Traian Madgearu s-a născut la Galați. A urmat studii economice în Germania, în orașul Leipzig, unde și-a susținut și doctoratul. În 1916 a devenit profesor universitar la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, înființată în anul 1913. A fost un membru important al Partidului Național Țărănesc, fiind considerat unul din teoreticienii acestuia. A fost de mai multe ori ministru. În anul 1940 a fost asasinat de legionari în pădurea de la Snagov (în aceeași zi în care a fost ucis și Nicolae Iorga). În 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Despre Ion Răducanu

Ion Răducanu a studiat în Austro-Ungaria și în Germania, unde a susținut și doctoratul. A fost profesor la Universitatea din București și apoi la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (unde a fost și rector pentru un întreg deceniu). A fost de mai multe ori ministru.

Despre Ion Angelescu

Ion Angelescu a făcut facultatea la București iar doctoratul l-a susținut în Germania. În 1919 a fost ministru de finanțe pentru aproape două luni. A fost profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale și rector al instituției.

Bibliografie

1. Popescu D., Încotro profesia de economist? Euroeconomia XXI, nr. 366, an VIII, 16 noiembrie 2012, p. 6.


Înapoi la pagina de selecție!