Înapoi
10 lei 2014 - Elena Văcărescu - 150 de ani de la naștere
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, anul 2014, valoarea nominală 10 LEI, stema României, conacul de la Văcărești, în care poeta a copilărit
Revers: un medalion oval cu o imagine a Elenei Văcărescu, semnătura poetei și anul 1864, inscripția ELENA VACARESCU

Data emisiunii: 4 august 2014

Tiraj: 250 de monede


Despre Elena Văcărescu

În copilărie Elena a petrecut clipe minunate la conacul familiei de la Văcărești - clădirea fiind reprezentată pe monedă. (Elena Văcărescu a lăsat prin testament întreg ansamblul de la Văcărești Academiei Române.

După Războiul de Independență Elena se mută la Paris, unde începe să frecventeze saloanele literare. În anul 1888 tînăra poetă se întoarce în țară, devenind una dintre domnișoarele de onoare ale reginei Elisabeta. La curtea regală între Elena și prințul Ferdinand, moștenitorul desemnat al tronului României, ia naștere o poveste de dragoste, care culminează cu o logodnă secretă între cei doi. Informat despre legătura dintre Ferdinand și Elena Văcărescu, regele Carol ia măsuri pentru a împiedica o posibilă căsătorie. Ferdinand este trimis la Sigmaringen, iar domnișoara de onoare pleacă în Italia. Regina însăși este trimisă în exil, pentru început la Veneția, deoarece încurajase dragostea tinerilor.

După aceste evenimente Elena se stabilește la Paris, ocupîndu-se cu literatura. După primul război mondial a ocupat diverse funcții pe lîngă Societatea Națiunilor, din partea României.

Trupul Elenei Văcărescu s-a reîntors în țară în anul 1959, cînd poeta și-a găsit locul de veci în cavoul familiei de la cimitirul Bellu din București.

Elena Văcărescu a scris versuri, atît originale cît și prelucrări de poezii populare, piese de teatru și memorii - toate în limba franceză. A tradus în franceză numeroase poezii românești. Pentru cărțile sale de versuri a primit de două ori premii acordate sub egida Academiei Franceze.

Conform cu broșura monedei și cu părerile de pe internet, Elena Văcărescu a fost primită membru de onoare al Academiei Româneîn anul 1925, și în anul 1934 a rostit un discurs de mulțumire într-o ședință festivă a acesteia. Din păcate lista cu toți membrii Academiei Române din 1866 și pînă în prezent (ianuarie 2015) de pe site-ul instituției nu conține numele Elenei Văcărescu.


Înapoi la pagina de selecție!