Înapoi
1 rublă și 20 ruble 2006 - arcul geodezic Struve
Înainte
29x29 mm, 15.5 g, aliaj cupru-nichel, margine cu zimți
Avers: stema de stat și inscripția RESPUBLIKA BELARUS însemnînd REPUBLICA BIELORUSIA, harta Bielorusiei cu cele șase provincii și cu principalele rîuri (unul fiind Niprul), pe care este marcat traseul arcului geodezic Struve, valoarea nominală 1 RUBEL · 2006
Revers: întregul traseu al arcului Struve pe harta Europei - pe care apare inclusiv România, un mapamond - o hartă a lumii centrată pe Europa și Africa, inscripția DUGA STRUVE însemnînd ARCUL STRUVE, 2880 km - lungimea totală, numele țărilor prin care trece arcul: NARVEGHIIA ȘVEȚÎIA FINLEANDÎIA RASIIA ESTONIIA LATVIIA LITVA BELARUS UKRAINA MALDOVA (NORVEGIA, SUEDIA, FINLANDA, RUSIA, ESTONIA, LETONIA, LITUANIA, BIELORUSIA, UCRAINA, MOLDOVA)

Tiraj: 5.000 de piese
36x36 mm, 33.62 g, aliaj cu 31.1 g argint, margine cu zimți
Avers: stema de stat și inscripția RESPUBLIKA BELARUS însemnînd REPUBLICA BIELORUSIA, harta Bielorusiei cu cele șase provincii și cu principalele rîuri (unul fiind Niprul), pe care este marcat traseul arcului geodezic Struve, valoarea nominală 20 RUBLEI · 2006; în colțul din stînga jos titlul argintului, Ag 925
Revers: ca la piesa de 1 rublă de mai sus

Tiraj: 5.000 de piese

Face parte din seria „Bielorusia și comunitatea mondială”, fiind emisă de Banca Națională a Bielorusiei. Mai nou, vechea denumire Bielorusia tinde să fie înlocuită cu Belarus. Piesa merită să aibă un loc pe site deoarece pe revers apar și hărțile României și Republicii Moldova.

Arcul Struve - prin cele 34 de puncte geodezice păstrate pînă în prezent - a fost inclus în anul 2005 în patrimoniul mondial UNESCO.

Puteți afla mai multe despre arcul geodezic Struve vizitînd pagina monedei de argint de 50 lei 2009 emisă de Republica Moldova, pe care apare traseul arcului prin Moldova.


Înapoi la pagina de selecție!