Informații numismatice esențiale și imagini de calitate!
Înapoi
un gramo 1889 - Julius Popper - Tierra del Fuego
Înainte
un gramo 1889 - Iulius Popper - Tierra del Fuego - monedă de aur de un gram bătută în Țara de Foc
~13 mm, 1 g, aliaj 86.4% aur și 13.2% argint, margine netedă
desen simbolizînd granule de aur, inscripția TIERRA DEL FUEGO însemnînd ȚARA DE FOC, numele emitentului - POPPER și anul 1889
cerc cu desen simbolizînd granule de aur, în interior un ciocan și un tîrnăcop, încrucișate și legate cu o panglică, inscripțiile EL PARAMO și UN GRAMO (El Paramo era numele localității fondate de Popper)

Imaginea acestei monede este preluată de pe site-ul HKMAL Coins, cu amabila permisiune a domnului Anthony Kuak.

Despre Julius (Iuliu) Popper și monedele sale

Julius Popper (1857 - 1893) s-a născut la București într-o familie de intelectuali evrei. A studiat în Franța, ajungînd inginer de mine. A dus o viață de aventurier, colindînd o bună parte din lume.

Iuliu Popper pe un timbru de 50 de bani din 1986, cu harta Țării de Foc, cu unul din timbrele sale așezat pe un cerc galben - posibil o monedă

După o expediție de cercetare pe insula Țara de Foc (insulă împărțită între Chile și Argentina) Popper a înființat în 1887 un punct de exploatare a aurului numit El Paramo - Pustiul - nume care apare și pe monedă. Localitatea există și în zilele noastre, dar se numește Rio Grande. Febra aurului a atras în zonă o mulțime de persoane dubioase, iar Popper a cerut și a obținut de la autoritățile argentiniene înființarea unui post de jandarmi, în fruntea cărora a fost numit fratele exploratorului, Maxim.

Julius Popper a botezat mai multe locuri din Țara de Foc cu nume românești, menționate ca atare și pe harta întocmită în urma explorărilor sale. Unele din acestea s-au păstrat pînă azi: munții Carmen Sylva (regina Elisabeta, soția lui Carol I, folosea acest pseudonim în calitate de scriitoare), rîurile Ureche, Rosetti etc..

Popper a bătut și o altă monedă-medalie, de cinci grame, pe care apare și inscripția Lavaderos de Oro del Sud - numele companiei pe care o înființase. A emis și timbre locale.

Ca justificare pentru baterea de monedă proprie Popper a arătat că plata muncitorilor în praf de aur este foarte incomodă, și că este convenabil să utilizeze monedă pentru plăți. Dar clima extrem de dură de la capătul lumii întrerupe comunicațiile cu Argentina și liniile de aprovizionare pentru perioade foarte lungi - așa că a fost nevoit să producă singur medalii de un gram și de cinci grame. Piesele bătute de Popper la El Paramo sînt foarte rare - se crede că ar mai exista azi cam zece bucăți în total, din unul sau două kilograme. O cantitate mai mare de aur - estimată la 175 de kilograme - a fost transformată în monede „Popper” la monetăria de la Buenos Aires.

Imaginea lui Julius Popper de civilizator al Tării de Foc rămîne incontestabilă. Ea este știrbită de acuzațiile conform cărora a participat direct sau indirect la exterminarea populației indigene onas.


Înapoi la pagina de selecție!