Înapoi
50 lei 1983 - 2050 de ani de la crearea statului dac centralizat și independent
Înainte
28 mm diametru?, 13.88 g, argint 92.5%
Avers: valoarea nominală 50 LEI, anul 1983, REPUBLICA SOCIALISTA ROMÂNIA, stema României.
Revers: cerc liniar în interiorul căruia se află o scenă de luptă între daci și romani de pe Columna lui Traian din Roma
De-a lungul muchiei inscripția ·2050·ANI·DE·LA·CREAREA·STATULUI·DAC·CENTRALIZAT· SI·INDEPENDENT·1980·

Această monedă de argint aparține unui set de patru piese - două de argint și două de aur - intenționat să fie bătut, în mod simbolic la 23 august 1983, la monetăria Franklin din Philadelphia (Statele Unite ale Americii). Tirajul este de 6.500 de exemplare - sau de 7.500, după alte surse.

Foarte amabil, donatorul imaginilor ne-a mai ajutat și cu o seamă de informații pe cît de rare pe atît de interesante. Conform spuselor dumnealui, piesele de 50 lei și 1000 lei ale seriei au fost bătute doar în 1983. Cele de 100 lei și 500 lei însă au fost bătute și în 1982 și în 1983. Se poate vedea pe imaginea de mai sus (pe avers) anul excedentar 1982. Acest interesant detaliu a dus uneori la vinderea pieselor din 1982 ca un microset separat. S-ar putea aprecia, deci, că există fie un set de șase piese, fie două seturi, de două și patru. Pentru a complica și mai mult lucrurile, monetăria Franklin a bătut încă o variantă a setului 1983, într-un tiraj limitat de 1000 de seturi, la care numărul serial a fost gravat pe muchie. Prin urmare, un colecționar silitor ar trebuie să își procure nu mai puțin de zece piese pentru a acoperi cum se cuvine acest moment festiv.

Piesele de argint ale setului au în partea dreaptă jos (din perspectiva privitorului) a stemei R.S.R. un simbol interesant care pare să fie un F stilizat - marca monetăriei Franklin unde au fost bătute. Numai atîtea informații, deocamdată.

Aceste patru monede distincte nu sînt singurele avînd ca subiect dacii și Dacia. În anul 2001 România a emis o monedă de aur cu valoarea nominală de 1000 de lei pentru a marca 1900 de ani de la inceperea primului război daco-roman din vremea regelui Decebal (din anii 101 - 102). Apăsați aici pentru a o vedea.

Cei 2050 de ani scurși de al înființarea primului stat dac au fost celebrați și prin emisiuni filatelice. Iată unul din aceste timbre înfățișîndu-l pe Burebista.

Începutul stăpînirii regelui Burebista (ortografiat și Buerebista) se situează în anul 70 înaintea erei noastre. Istoricul Strabon a scris „Buerebista, getul, luînd conducerea poporului său, a ridicat pe oamenii aceștia înrăiți de nesfîrșitele războaie și i-a îndreptat prin abstinență și sobrietate și ascultare de porunci, așa încît, în cîțiva ani, a întemeiat o mare stăpînire și a supus geților aproape pe toți vecinii; ba era de mare primejdie și pentru romani, pentru că trecea Dunărea fără să-i pese de nimeni și prăda Tracia pînă în Macedonia și în Iliria, iar pe celții cei ce se amestecaseră cu tracii și cu ilirii i-a pustiit cu totul și pe boii care ascultau de regele Critasiros precum și pe teurisci i-a șters de pe fața pămîntului”.

Burebista a fost considerat de contemporanii săi „cel dintîi și cel mai mare dintre regii din Tracia”. El a stăpînit „toate ținuturile de dincolo și de dincoace de Dunăre”, după cum ne informează o inscripție în grecește găsită în orașul Dionysopolis (azi Balcic, în Bulgaria).

În timpul domniei sale statul dac a ajuns în culmea puterii, fiind temut chiar și de romani. Burebista a purtat numeroase războaie, toate victorioase. Statul său s-a întins de la Marea Neagră și rîul Bug pînă în Boemia de azi și de la munții Haemus - Balcani pînă în Carpații Păduroși.

În anul 44 înaintea erei noastre Burebista a fost asasinat iar statul a fost împărțit între conspiratori. Există părerea că unul dintre aceștia era Koson, care ar fi bătut celebrele monede de aur purtînd numele său.


Imaginile monedei omagiale de argint de deasupra sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.


Înapoi la pagina de selecție!