Este prezentă în imagini de calitate practic întreaga
                   numismatică românească.
Înapoi
set de monetărie
Înainte


Despre acest set de monetărie

Acest set de monetărie emis de Banca Națională a Moldovei conține următoarele monede de circulație: 1 ban 2004, 5 bani 2005, 10 bani 2005, 25 bani 2005 și 50 bani 2003. Toate aceste monede sînt piese obișnuite. Nici una nu este de calitate proof sau cu aversul și reversul amplasate medalistic.

Din set face parte și o monedă aniversară de 10 lei de alamă placată cu nichel, emisă în anul 2003 și dedicată sărbătorii vinului.

Acest prim set de monede de circulație emis de Republica Moldova este foarte asemănător cu seturile de monetărie emise de România. Diferența constă în aceea că seturile românești conțin pe lîngă monedele de circulație (realizate la calitate proof) cîte o medalie, setul moldovenesc cuprinzînd o moned㠄aniversară” de 10 lei.


Nu cunoaștem numărul de seturi fabricate. Din imagini se poate observa că pliantele nu au număr de serie. Foarte probabil sînt mai puțin de 3000 de seturi, deoarece piesa de 10 lei Sărbătoarea vinului are un tiraj maxim declarat de 3000 de monede.

Nu am putut afla cînd anume a fost pus în vînzare acest set de monetărie. Deși conține monede din diverși ani - 2003, 2004 și 2005, e foarte probabil că setul a ajuns pe piață în august 2008, deoarece nu l-am văzut mai înainte de această dată. Interesant de observat este că banca a emis două facturi pentru acest set, una pentru valoarea nominală a monedelor și una pentru comercializarea monedelor comemorative.Înapoi la pagina de selecție!