Înapoi
10 lei 2003 - Sărbătoarea vinului
Înainte
30 mm diametru, 25 g, alamă placată cu nichel, margine netedă
valoarea nominală 10 LEI, anul 2003 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
o coardă de viță de vie cu doi ciorchini și cu două frunze, o ploscă și un pahar, în partea de jos inscripția SĂRBĂTOAREA VINULUI

Piesa este realizată la Monetăria Statului în România, avînd tirajul de maxim 3000 de exemplare. Face parte din seria Sărbători, cultură, tradiții, din care au mai apărut pînă în prezent (decembrie 2010) următoarele monede de argint de 50 lei: olăritul în 2007, butnăritul în 2008, țesutul în 2009, instrumente muzicale tradiționale în 2010, colindul în 2011, Sînzienele și balada Miorița în 2012.

În august 2008 Banca Națională a Moldovei a emis un set de monetărie cuprinzînd monedele de 1 ban 2004, 5 bani 2005, 10 bani 2005, 25 bani 2005, 50 bani 2003 și această monedă din 2003.


Despre sărbătoarea vinului

Pe vremea strămoșilor romani perioada culesului viilor era o sărbătoare importantă, deschisă de un preot numit flamen dialis. Sărbătoarea vinului se numea vinalia rustica și avea loc pe 19 august. Vindemiales feriae erau numite sărbătorile culesului strugurilor, zile de sărbătoare, dies feriae. (Enciclopedia civilizației romane, 1982)

În Republica Moldova sărbătoarea națională a vinului are loc în fiecare a doua duminică a lunii octombrie. Astfel este oficializată și confirmată vechea tradiție de origine latină a acestei sărbători. În România sărbătoarea vinului nu este un eveniment oficial, fiind organizată de obicei de persoane particulare sau de firmele ce produc sau vînd vin.

Dimitrie Cantemir despre moldoveni și relația lor cu vinul

Dimitrie Cantemir ne scrie în Descrierea Moldovei despre băutura de temei a moldovenilor: este rodul ciorchinilor de strugure, pe care moneda moldovenească îi prezintă ca simboluri ale pămîntului moldovenesc, atît de bogat în vii. Moldovenii „De băutură nu au prea multă greață, dar nici nu-i sînt plecați peste măsură.” Iarna în special își încălzesc moldovenii mădularele cu vin, care este băutura lor de căpătîi: „Rachiul nu-l iubește nimeni, afară de oștean; ceilalți beau numai un pahar mic înainte de masă.”

Nicicum nu dorește Dimitrie Cantemir să arate că moldovenii se deosebesc de ceilalți români prin cultura băutului de vin, atîta că la ei aceasta este mai adîncă și mai prețuită în toate păturile sociale. Mai jos, și cu asta încheiem, am citat un delicios pasaj al aceleiași lucrări ce reafirmă întîietate moldovenilor între români ca băutori de vin: „Odată s-a iscat sfadă dacă moldovenii sau valahii sînt cei mai mari bețivi. Cei ce se luaseră la sfadă au mers pe podul de la Focșani (la hotarul dintre Moldova și Valahia), unde atîta s-au sfădit amîndoi cu paharele pînă cînd valahul a căzut jos de prea mult vin ce băuse. Drept plată pentru izbînda lui moldoveanul a fost dăruit de domnie cu boieria.”


Pe moneda de circulație de 50 de bani din Republica Moldova sînt reprezentați de asemenea ciorchini de struguri (poamă). O altă frumoasă monedă românească împodobită cu ciorchini de struguri este 250 lei 1941 - TOTUL PENTRU TARA.


Înapoi la pagina de selecție!