Monedă antică bătute de orașul Callatis
Înapoi
monedă bătută la Callatis - Demetra
Înainte
monedă bătută la Callatis - Demetra monedă bătută la Callatis - Demetra
24-26 mm? diametru, 8-9g?, bronz, secolele III-I î.e.n.?
legenda [K]AΛ ΛATI ANωN în interiorul unei coroane (din ramuri de măslin?)
capul zeiței Demetra acoperit cu voal, purtînd cunună din spice de grîu, bust spre dreapta, în față un spic de grîu

Imaginile acestei monede antice bătute la Callatis apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Corespunde descrierii de la poziția 231 din catalogul Moushmov.

Despre zeița Demetra

Zeița greacă Demetra (Ceres la romani), fiică a lui Cronos și soră a lui Zeus era zeița agriculturii, a legislației și a vieții civilizate. Zeița l-a învățat pe Triptolemos meșteșugul plugăriei și l-a trimis în lume, să-i învețe pe ceilalți oameni. În templul Demetrei din Eleusis (oraș lîngă Atena) erau celebrate misterele eleusine, faimoase în întreaga lume greco-romană.

Persefona, fiica zeiței, a fost răpită de Hades, stăpînul Infernului, care se îndrăgostise de ea. Nouă zile și nouă nopți și-a căutat mama disperată fiica, umblînd cu cîte o torță aprinsă în fiecare mînă. Probabil că torța reprezentată de monedă face referire la acestă căutare.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică și alte cîteva cetăți grecești pontice (printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria) apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!