Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
Heracle / Cibele - emisiune pseudo-autonomă Callatis
Înainte
Heracle / Cibele - emisiune pseudo-autonomă - revers Heracle / Cibele - emisiune pseudo-autonomă - avers
~20 mm diametru?, 5-6 g?, bronz
Revers: zeița Cibele spre stînga, purtînd coroană murală și așezată pe tron, cu pateră (vas plat în formă de farfurie utilizat pentru libații) în mîna dreaptă și cu sceptru în stînga; cotul stîng al zeiței se sprijină de un tympanum; legenda KA ΛΛA TIANΩ N, cerc perlat exterior
Avers: Heracle laureat, cu barbă, cap spre stînga, inscripția [KTIC] THC (Heracle era considerat întemeietorul cetății, ktistes), cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Callatis apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda este o variantă a piesei descrise la poziția 255 în catalogul Moushmov și corespunde descrierii de la poziția 293a din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre emisiunile pseudo-autonome

Denumirea de monede pseudo-autonome este dată monedelor care, deși sînt bătute în orașele grecești aflate sub stăpînirea Romei, nu poartă pe avers portretul împăratului sau al unui membru al familiei imperiale. Moneda prezentată pe această pagină face parte din această categorie. Se crede că această monedă a fost bătută în a doua parte a secolului al doilea, sau poate la începutul secolului al treilea.

Despre zeița Cibele

Cultul zeiței Cibele sau Kybele, supranumită Magna Mater (Marea Mamă a Zeilor) era originar din Asia Mică de unde s-a răspîndit în toată lumea grecească și romană. Cibele era adorată ca mamă a zeilor și a oamenilor, stăpînă a întregii naturi și a destinului oamenilor. Cultul Cibelei era orgiastic și avea mistere și ritualuri secrete. Zeița este reprezentată adesea purtînd coroană murală și ținînd un sceptru, o pateră sau cornul abundenței, în car tras de lei, cu un leu așezat alături sau călărind leul. Uneori ține tympanum - un instrument muzical de percuție folosit în cultul zeiței. Tympanum este un cilindru de lemn sau de metal închis la ambele capete cu capace de piele.

Despre eroul și zeul Heracles

Heracles ori Herakles (Hercules la romani) era fiul lui Zeus și al muritoarei Alcmene. Era înzestrat cu o forță fizică deosebită. Numele original al eroului era Alcide; Pitia este cea care i-a impus să poarte numele Heracles, însemnînd „gloria Herei”. Hera, geloasă și supărată de infidelitatea lui Zeus, l-a urît mereu pe Heracle și a încercat de mai multe ori să-l piardă. Heracle a fost nevoit să împlinească pentru vărul său Euristeu 12 sarcini, cunoscute sub numele de „cele douăsprezece munci”. După moarte Heracle a devenit zeu. Ca zeu s-a bucurat de o popularitate deosebită, atît la greci cît și la romani.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică, metropola acesteia Megara precum și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!