Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
Heracle / Hermes - emisiune pseudo-autonomă Callatis
Înainte
Heracle / Hermes - emisiune pseudo-autonomă - revers Heracle / Hermes - emisiune pseudo-autonomă - avers
20-21 mm diametru?, 4-5 g?, bronz
Revers: zeul Hermes nud călare pe un berbec, spre stînga, ținînd în mîini o pungă de bani și caduceul, legenda KAΛΛATI ANΩN, cerc perlat exterior
Avers: Heracle laureat, cu barbă, cap spre stînga, inscripția [KTIC] THC (Heracle era considerat întemeietorul cetății, ktistes), cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Callatis apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda este o variantă a piesei descrise la poziția 252 în catalogul Moushmov și o variantă a piesei descrise la poziția 296 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre emisiunile pseudo-autonome

Denumirea de monede pseudo-autonome este dată monedelor care, deși sînt bătute în orașele grecești aflate sub stăpînirea Romei, nu poartă pe avers portretul împăratului sau al unui membru al familiei imperiale. Moneda prezentată pe această pagină face parte din această categorie. Se crede că această monedă a fost bătută în a doua parte a secolului al doilea, sau poate la începutul secolului al treilea.

Despre zeul Hermes

Ca fiu al lui Zeus și al nimfei Maia, Hermes (Mercur la romani) a fost un copil foarte precoce. Chiar în prima sa zi de viață a furat o parte din turmele păzite de Apolo și a inventat lira. Ca trimis al lui Zeus, Hermes a ucis monstrul Argos, cel care o păzea pe Io, la porunca Herei. Hermes era mesagerul lui Zeus, protectorul comerțului, călătorilor, drumurilor și răspîntiilor, al furtului. De obicei Hermes este reprezentat ca un tînăr purtînd o cască avînd două aripioare și ținînd caduceul. Uneori zeul ține o pungă de bani în mînă sau are sandale înaripate. Animalele dedicate lui Hermes erau broasca țestoasă, berbecul, țapul, scorpionul, cocoșul.

Despre eroul și zeul Heracles

Heracles ori Herakles (Hercules la romani) era fiul lui Zeus și al muritoarei Alcmene. Era înzestrat cu o forță fizică deosebită. Numele original al eroului era Alcide; Pitia este cea care i-a impus să poarte numele Heracles, însemnînd „gloria Herei”. Hera, geloasă și supărată de infidelitatea lui Zeus, l-a urît mereu pe Heracle și a încercat de mai multe ori să-l piardă. Heracle a fost nevoit să împlinească pentru vărul său Euristeu 12 sarcini, cunoscute sub numele de „cele douăsprezece munci”. După moarte Heracle a devenit zeu. Ca zeu s-a bucurat de o popularitate deosebită, atît la greci cît și la romani.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică, metropola acesteia Megara precum și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!