quadratum incusum - monedă arhaică bătută de orașul Histria
Înapoi
drahmă bătută la Histria
Înainte
drahmă bătută la Histria în secolul V î.e.n.
7.8 g, argint, sec. V î.e.n.
Revers: simbol maritim grecesc: vultur pe delfin; legenda IΣTPI (ISTRI), totul în quadratum incusum
Avers: două capete bărbătești inversate

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe Romanian coins prin deosebita amabilitate a domnului Bogdan Costin.


Moneda este foarte veche, dovadă fiind pătratul adîncit în care sînt reprezentați vulturul și delfinul și numele cetății. Pătratul adîncit - quadratum incusum - este un element caracteristic monedelor arhaice grecești, cum ar fi celebrele drahme ateniene cu bufnița (simbolul zeiței Atena).

Cele două capete reprezintă poate dioscurii, poate alți zei protectori ai comerțului cetății. Pe piesa prezentată pe această pagină capul din stînga privitorului este amplasat normal iar cel din dreapta inversat. Există monede histriote cu cele două capete pe care plsarea este pe dos.

La Histria s-au bătut primele monede de pe teritoriul României, în secolul V î.e.n., și anume drahme de argint. Stema cu vulturul de mare ținînd în ghiare un delfin de pe monede este, după Nicolae Iorga, dată lumii grecești de orașul Sinope (și acesta colonie a Miletului). Monede cu vulturul și delfinul au fost bătute și la Olbia și, bineînțeles, la Sinope. În secolul I î.e.n. emisia de monede se întrerupe. Histria își reia emisiunile monetare sub Antoninus Pius, baterea monedelor continuînd pînă sub Gordian al III-lea, cînd activitatea monetăriilor locale încetează definitiv.

Drahmele histriene de argint au circulat în întreaga Dobroge, fiind găsite și în Muntenia și în Moldova. Au fost bătute, în afară de drahmă (care cîntărea 7-8 grame în secolul V î.e.n. și 5-6 grame în secolul IV î.e.n.) și alte valori. Mai sînt întîlnite sferturi de drahmă, oboli (1 obol = 1/6 dintr-o drahmă), hemioboli (1 hemiobol = 1/2 dintr-un obol = 1/12 dintr-o drahmă) precum și monede divizionare mai mici, din bronz.


Înapoi la pagina de selecție!