Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Apolo / acvilă pe delfin
Înainte
Apolo / acvilă pe delfin, contramărci Hermes și Helios - monedă bătută la Histria - revers Apolo / acvilă pe delfin, contramărci Hermes și Helios - monedă bătută la Histria - avers
17-19 mm? diametru, 3-4 g?, bronz
Revers: legenda IΣTP (ISTR), simbol maritim grecesc: acvilă pe delfin, sub delfin litere indescifrabile (posibil XAIPE?)
Avers: zeul Apolo laureat, cap spre dreapta; două contramărci circulare: capul zeului Hermes purtînd petasos (o pălărie cu boruri late) și capul zeului Helios cu aureolă

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda este o variantă a piesei descrise în AMNG I la poziția 476a (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Moneda a fost bătută probabil prin secolele II-I înaintea erei noastre. Se crede că operațiunea de contramarcare a monedelor histriene de aramă în vederea prelungirii perioadei lor de circulație ar fi avut loc în secolul I î.e.n., înainte de marea expediție pontică a regelui Burebista.

Despre zeul Helios

Helios (Sol la romani) era personificarea Soarelui. Era fiu al lui Uranus, fiind unul dintre titani. Helios era reprezentat ca un tînăr cu capul înconjurat de raze. El conducea zilnic pe cer un car de foc tras de patru telegari, asigurînd lumina necesară vieții.

Despre zeul Hermes

Ca fiu al lui Zeus și al nimfei Maia, Hermes (Mercur la romani) a fost un copil foarte precoce. Chiar în prima sa zi de viață a furat o parte din turmele păzite de Apolo și a inventat lira. Ca trimis al lui Zeus, Hermes a ucis monstrul Argos, cel care o păzea pe Io, la porunca Herei. Hermes era mesagerul lui Zeus, protectorul comerțului, călătorilor, drumurilor și răspîntiilor, al furtului. De obicei Hermes este reprezentat ca un tînăr purtînd petasos sau o cască avînd două aripioare și ținînd caduceul. Uneori zeul ține o pungă de bani în mînă sau are sandale înaripate. Animalele dedicate lui Hermes erau broasca țestoasă, berbecul, țapul, scorpionul, cocoșul.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!