Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Commodus - Histria
Înainte
Commodus - monedă bătută la Histria - revers Commodus - monedă bătută la Histria - avers
~22 mm diametru, ~6 g, bronz
Revers: zeu cu barbă (purtînd kalathos, tunică scurtă și hlamidă?), călare spre dreapta, ținînd în mînă cornul abundenței(?), cerc perlat exterior, inscripția ICTPI HNΩN, Istrienon
Avers: împăratul Commodus laureat spre dreapta, bust drapat și cuirasat, legenda AYTMAVRKOM ANTΩNINOC, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 162 din catalogul Moushmov. Moneda este descrisă și în AMNG I, la poziția 490 (diferă doar împărțirea legendei reversului; AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre împăratul Commodus

Împăratul Commodus (Marcus Aurelius Commodus Antoninus), ultimul împărat din dinastia Antoninilor, a domnit între 180 și 192. În anul 166 a primit de la tatăl său, împăratul Marcus Aurelius, titlul de Caesar, iar în 177 titlul de Augustus. După asasinarea sa pe 1 ianuarie 193, împărat a ajuns Pertinax.

Despre legenda aversului monedei

Legenda de pe revers este AYT M AVR KOM ANTΩNINOC, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine IMP(erator) M(arcus) AUR(elius) COM(modus) ANTONINOS. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT.

Despre datarea monedei

Commodus și-a schimbat de mai multe ori numele. În anul 180 și-a schimbat prenumele din Lucius în Marcus. În anul 191 a revenit la prenumele Lucius. Tot în 191 Commodus și-a adăugat numele Aelius (pentru a arăta o pretinsă legătură de rudenie cu împăratul Hadrian), renunțînd la numele Antoninus - pe care îl luase în anul 180.

Așadar, pe baza legendei de pe avers este posibilă precizarea perioadei în care a fost bătută moneda: anii 180-191. Pe site-ul Roman Provincial Coinage Online piesa este încadrată în intervalul 184 - 190 (dar nu am putut afla pe ce criterii s-a făcut această atribuire).


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!