Antoninus Pius / Apolo
Înapoi
Antoninus Pius / Apolo - Tomis
Înainte
Antoninus Pius / Apolo Antoninus Pius / Apolo
19 mm diametru, 2.8 g, AE
Avers: Antoninus Pius, cap laureat spre dreapta, cu barbă, inscripția [AYTK]AIAΔPI ANTΩN, cerc perlat exterior
Revers: zeul Apolo în picioare, cu capul spre stînga, purtînd chiton și peplos, cu mîna stîngă pe o liră așezată pe un piedestal, cu o pateră în mîna dreaptă întinsă, legenda [T]OMITΩNH MH[TPO]ΠO[ΛI]C, cerc perlat exterior

Moneda apare pe site prin amabilitatea domnului Răzvan Dobrin. Moneda corespunde descrierii de la poziția 1816 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 2611 (variantă) (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre legenda aversului monedei

Legenda AYT KAI AΔPI(ANOC) ANTΩN(EINΩC) reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IMPERATOR CAESAR HADRIANUS ANTONINUS.

Despre împăratul Antoninus Pius (138 - 161)

Antoninus s-a născut în anul 86, fiind fiul fostului consul Titus Aurelius Fulvus. In anul 120 Antoninus a fost consul. A fost adoptat de Hadrian în anul 138. Antoninus fost urmat la tron de fiii săi adoptivi, Marcus Aurelius și Lucius Verus. Domnia sa a fost foarte pașnică - în acest timp Antoninus nu a participat la nici o campanie militară. Supranumele Pius i-a fost acordat de către Senat la puțin timp după preluarea puterii imperiale.


Înapoi la pagina de selecție!